Στα μέσα της τελευταίας δεκαετίας του 19ου αιώνα, οι εκλεκτοί οίνοι των Βασιλικών Κτημάτων Δεκελείας και Νήσων Πεταλιών, πωλούνταν σε κεντρική αποθήκη εν Αθήναις παρά το Χρηματιστήριον καθώς και στον Πειραιά παραπλεύρως του γραφείου του πλέον μακροβιότερου Δημάρχου της πόλεως Τρύφωνα Μουτζόπουλου.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως πέραν του Γενικού Αντιπροσώπου των Οίνων Δεκελείας και Πεταλιών στην Αθήνα και των διαφόρων ειδικών αντιπροσώπων στις κυριότερες πόλεις της επαρχίας αλλά και του εξωτερικού, η λιανική πώληση των εν λόγω οίνων (χύμα κατ'οκάν και σε φιάλες) είχε επιτραπεί και στο γνωστό παντοπωλείο Θανόπουλου στην οδό Αιόλου:
Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε πως το οινοποιείο στο Τατόι (Δεκέλεια) κατασκευάστηκε επί βασιλείας Γεωργίου Α' κατά το χρονικό διάστημα 1879-1885. Ως γνωστόν οι αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες υπήρξαν εκ των βασικών στοιχείων λειτουργίας του κτήματος. Οι οίνοι Δεκελείας (σσ. τρεις ποικιλίες αρχικά: μαύρο μπρούσκο, κοινό λευκό και "εξαιρετικό") ξεκίνησαν να αποσπούν διακρίσεις και επαίνους αρχής γενομένης από την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα. Η παραγωγή τους, η οποία έφτανε τις 130.000 φιάλες σε ετήσια βάση, συνεχίστηκε μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα (σσ. μεταπολεμικά προστέθηκε και η ετικέτα "Τατόι"). Δυστυχώς, μετά την Μεταπολίτευση το οινοποιείο του Τατοΐου αφέθηκε έρμαιο στις διαθέσεις του χρόνου, των καιρικών συνθηκών και των βανδαλισμών. Κατά τις πρόσφατες εργασίες για την ανάδειξη και αξιοποίηση των πρώην Βασιλικών Κτημάτων και Ανακτόρων στο Τατόι, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στον Τύπο, βρέθηκαν και αρχειοθετήθηκαν ορισμένες χιλιάδες φιάλες οίνων, αρκετές εκ των οποίων με συλλεκτική αξία, συμπεριλαμβανομένων αυτών με ετικέτες του κτήματος.
Διαβάστε σχετικά θέματα:
Σημαντική Σημείωση:
Πρωτότυπο Υλικό - Πρωτότυπη Έρευνα
- Απαγορεύεται η αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση κειμένου και εικόνας με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Επιτρέπεται η κοινοποίηση του συνδέσμου. Sharing is caring
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου