Η ιστορία των γνωστών πρακτορείων ΟΠΑΠ "Η Ελπίς" της οικογενείας Νικολαϊδη ξεκινά με τον ερχομό του Κλεόβουλου Νικολαΐδη, γόνου εμπορικής οικογενείας εκ Σμύρνης, στον Πειραιά όπου το 1922 ανοίγει ένα κατάστημα χονδρικής πώλησης σιγαρέττων στην πλατεία Καραΐσκάκη, στο λιμάνι του Πειραιά. Περί τα μέσα της δεκαετίας του 1930, ο ίδιος θα ξεκινήσει να πωλεί λαχεία - τα οποία ως "προϊόν" ταίριαζαν με τα τσιγάρα - στο μικρό κατάστημα των 30 τετραγωνικών μέτρων αφού εν τω μεταξύ είχε προηγηθεί η ίδρυση της "Υπηρεσίας Λαχείου" (1929) και η επαναφορά στην κυκλοφορία του "Λαχείου του Στόλου και των Αρχαιοτήτων της Ελλάδος" (το οποίο προϋπήρχε από το 1906) υπό τη μορφή του "Λαϊκού Λαχείου υπέρ της Κοινωνικής Πρόνοιας" (1941), το γνωστό σε όλους μετέπειτα "Λαϊκό Λαχείο". Μεταπολεμικά, στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ο Κλεόβουλος Νικολαΐδης έγινε επίσημα πράκτορας κρατικών λαχείων και ως συνέπεια του αυξανόμενου τζίρου στο κατάστημα της ακτής Ποσειδώνος στον Πειραιά, προχώρησε στο άνοιγμα ενός δεύτερου καταστήματος αυτή τη φορά στην οδό Πανεπιστημίου, στο κέντρο της Αθήνας. Κατά το έτος 1958 ακολούθησε η ίδρυση του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) και την επόμενη χρονιά (1959) η εισαγωγή του ΠΡΟ-ΠΟ (από τα αρχικά ΠΡΟγνωστικά ΠΟδοσφαίρου), στα πρότυπα του αντίστοιχου ιταλικού Totocalcio. (σσ. το πρακτορείο του Νικολαϊδη υπήρξε ένα από τα πρώτα που συνεργάστηκε με τον ΟΠΑΠ για το ΠΡΟ-ΠΟ).
Ένα από τα σημεία - κλειδιά που συνέβαλαν στην επιτυχία της επιχείρησης του Κλεόβουλου Νικολαϊδη υπήρξε η έντονη διαφήμιση του Πρακτορείου Εθνικού Λαχείου μέσα από τις σελίδες του ημερησίου Τύπου της εποχής.
Ενδεικτικά, παραθέτουμε τις παρακάτω διαφημιστικές καταχωρήσεις από τον Τύπο του έτους 1957 στις οποίες καταγράφονται τα δυο πρώτα πρακτορεία "Η Ελπίς", του Πειραιά επί της ακτής Ποσειδώνος 20 και το αθηναϊκό, επί της οδού Πανεπιστημίου 66 (παραπλεύρως του Φαρμακείου Μαρινόπουλου):
Περί τα μέσα της δεκαετίας του 1960 ακολούθησαν το άνοιγμα του τρίτου πρακτορείου με λαχεία και ΠΡΟ-ΠΟ πάλι επί της οδού Πανεπιστημίου (1963) και ένα χρόνο αργότερα το τέταρτο πρακτορείο στην πλατεία Κάνιγγος (οδός Βερανζέρου 13).
Από τον Τύπο του έτους 1961, οι τυχεροί του δώρου των 5.000.000 δραχμών, σε εποχές που οι νικητές δε δίσταζαν να φωτογραφηθούν και να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους όπως στις μέρες μας.
Μετά το θάνατο του ιδρυτή της επιχείρησης Κλεόβουλου Νικολαΐδη το 1968, ο υιός του Αλέξης παίρνει εξ'ολοκλήρου τα ηνία της δουλειάς και ανοίγει ένα πέμπτο πρακτορείο επί της οδού Αιόλου 105 (αργότερα θα μεταφερθεί Πανεπιστημίου 59), ένα έκτο πρακτορείο επί της οδού Βουλής 7 στο Σύνταγμα και ένα έβδομο (το 1987) στην οδό Ιπποκράτους 1.
Διαφημιστική καταχώρηση του πρακτορείου "Η Ελπίς" - Νικολαϊδη από το έτος 1968:
Διαφημιστική καταχώρηση του πρακτορείου "Η Ελπίς" - Νικολαϊδη από το έτος 1969:
Στις μέρες μας, η οικογενειακή επιχείρηση έχει πλέον περάσει στα χέρια της τρίτης γενιάς (Νίκος και Κλεόβουλος Νικολαΐδης) η οποία διευθύνει και διαχειρίζεται το δίκτυο των οκτώ υφιστάμενων ιδιόκτητων πρακτορείων.
Πηγές:
Σημαντική Σημείωση:
- Πρωτότυπο Υλικό - Πρωτότυπη Έρευνα
- Απαγορεύεται η αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση κειμένου και εικόνας με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Επιτρέπεται η κοινοποίηση του συνδέσμου. Sharing is caring
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου