ΖΥΘΟΚΑΦΕΙΟΝ "Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ" [1900]

Στον Πειραιά του έτους 1900, η άλλοτε πλατεία Τσίλλερ έχει προσφάτως μετονομαστεί σε πλατεία βασιλόπαιδος Αλεξάνδρας, μετά το θάνατο της εν λόγω πριγκίπισσας και το ομώνυμο ζυθοκαφείον του Αυδή αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή. Μάλιστα, όπως καταγράφεται στο παρακάτω ιστορικό τεκμήριο, όταν το επέτρεπε ο καιρός, συναυλίες κλασσικής μουσικής δίδονταν δυο φορές την εβδομάδα επί της πλατείας.


Για την ιστορία, η Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα της Ελλάδας και της Δανίας (Алекса́ндра Гео́ргиевна/Aleksandra Georgievna, 30 Αυγούστου 1870 - 24 Σεπτεμβρίου 1891) υπήρξε η μεγαλύτερη κόρη και τρίτο παιδί από τα συνολικά οκτώ του Βασιλιά Γεωργίου Α' και της Βασίλισσας Όλγας. Μετά το γάμο της με τον Παύλο Αλεξάνδροβιτς, μεγάλο δούκα της Ρωσίας, εγκαταστάθηκε στην Αγία Πετρούπολη όπου αποβίωσε αιφνίδια λίγες μόλις ημέρες μετά τη γέννηση του δεύτερου τέκνου της (24 Σεπτεμβρίου 1891), λόγω εκλαμψίας, σε ηλικία μόλις 21 ετών. 

Μετά θάνατον και προς τιμήν της, ο Δήμος Αθηναίων έδωσε το όνομά της σε κεντρικό δρόμο της πόλης, τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, ενώ και ο Δήμος Πειραιώς ονόμασε την πλατεία στο άκρο του λιμένος Ζέας (Πασαλιμάνι) πλατεία βασιλόπαιδος Αλεξάνδρας (κοινώς, Πλατεία Αλεξάνδρας). Αρκετές δεκαετίες αργότερα (1954), το όνομα της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας δόθηκε και στο "Μαιευτήριο Αλεξάνδρα" (τώρα Γενικό Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) στην Αθήνα.

Το μνήμα της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας βρίσκεται στο Βασιλικό Κοιμητήριο στο Τατόι.

Διαβάστε σχετικά θέματα:



Σημαντική Σημείωση:
  • Πρωτότυπο Υλικό - Πρωτότυπη Έρευνα
  • Απαγορεύεται η αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση κειμένου και εικόνας με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο. 
  • Επιτρέπεται η κοινοποίηση του συνδέσμου. Sharing is caring

Σχόλια