Το καφέ-ζαχαροπλαστείον "Πάνθεον", ιδιοκτησίας του Ευάγγελου Γ. Μαντή, υπήρξε ένα από τα πλέον γνωστά και δημοφιλή καταστήματα της πλατείας του Πασαλιμανιού (πλατεία Κανάρη), ευρισκόμενο επί της σημερινής πεζοδρομημένης οδού Αγγέλου Μεταξά (σσ. τη γνωστή σε όλους "πασαρέλα"), στη συμβολή με την οδό Λουκά Ράλλη.
Αξίζει να τονιστεί πως η επωνυμία "Πάνθεον" υπήρξε δημοφιλής και συνήθης στον Πειραιά του Μεσοπολέμου - λ.χ. στα μέσα της δεκαετίας του '20, με την προαναφερθείσα επωνυμία λειτουργούσε το καφενείο του Π. Μπαβέα στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 55 αλλά και το καφενείο του Γ. Αντζακλή στη διασταύρωση της κεντρικής λεωφόρου Σωκράτους με την οδό Τσαμαδού.
Στα τέλη της δεκαετίας του '20, σε σχετικό Οδηγό, υφίσταται για πρώτη φορά αναφορά στο καφενείο "Πάνθεον" του Ε. Μαντή στο Πασαλιμάνι (σσ. το ομώνυμο καφενείο "Πάνθεον" του Π. Μπαβέα στην οδό Χαριλάου Τρικούπη συνέχιζε επίσης τη λειτουργία του).
Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο κάτωθι αρχειακό τεκμήριο μέσα από τις σελίδες του Τύπου του έτους 1937, το καφεζαχαροπλαστείον "Πάνθεον" του Ευάγγελου Μαντή, στο Πασσαλιμάνι, "έχει την τιμήν να κάμη γνωστόν προς το αξιότιμον πειραϊκόν κοινόν ότι έχει καταρτίση ειδικόν τμήμα ζαχαροπλαστικής και δέχεται παντός είδους παραγγελίας γλυκισμάτων, πτι φουρ, τουρτες κτλ. δια γάμους και εορτάς με τα αγνότερα υλικά" σε "τιμαί λογικαί".
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως την ίδια εποχή, στην ταράτσα της επιχείρησης, λειτουργούσε θερινός κινηματογράφος ενώ παρουσιάζονταν διάφορα θεάματα (βαριετέ, ήτοι ψυχαγωγικές παραστάσεις με διάφορα νούμερα, μουσικά, χορευτικά, ταχυδακτυλουργικά κ.α. συναφή).
Ενδεικτική μεταπολεμική διαφημιστική καταχώρηση του ζυθεστιατορίου "Πάνθεον" του Ευάγγελου Γ. Μαντή, στο Πασσαλιμάνι (βάσει της τότε ισχύουσας ορθογραφίας της λέξεως), μέσα από τις σελίδες του πειραϊκού Τύπου του έτους 1945:
Ευχετήρια καταχώρηση του καφέ-ζαχαροπλαστείου "Πάνθεον" του Ε. Μάντη, εν όψει του έτους 1948:
Μέσα από τις σελίδες του πειραϊκού Τύπου του ιδίου έτους (1948), μια ακόμη ενδεικτική διαφημιστική καταχώρηση του Οικογενειακού Κέντρου "Πάνθεον", του οποίου η αίθουσα, μεταξύ των άλλων, διατίθετο για χορούς και άλλες συναφείς εκδηλώσεις.
Διαβάστε σχετικά θέματα:
Σημαντική Σημείωση:
- Πρωτότυπο Υλικό - Πρωτότυπη Έρευνα
- Απαγορεύεται η αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση κειμένου και εικόνας με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Επιτρέπεται η κοινοποίηση του συνδέσμου. Sharing is caring
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου