Η εορτή του Πολιούχου του Πειραιώς Αγίου Σπυρίδωνος, τη δωδέκατη (12η) ημέρα του μηνός Δεκεμβρίου σε ετήσια βάση, αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Πειραιά, από τα πρώτα κιόλας χρόνια της επανασύστασης της πόλεως και μέχρι τις ημέρες μας. Παραδοσιακά, στον εορτασμό του Πολιούχο Αγίου του Πειραιώς, συμμετείχε όλος ο πληθυσμός της πόλης όπως και πλήθος κόσμου από γειτονικές ηπειρωτικές περιοχές και νησιά. Άξιο μνείας είναι το γεγονός πως την εποχή που ο Πειραιάς δε διέθετε τη δική του Μητρόπολη, ο εκάστοτε Μητροπολίτης Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κατερχόταν στον Πειραιά για την πανήγυρη του Πολιούχου Αγίου. Ειδικότερα, κατά την έξοδο της ιερής εικόνας του Αγίου Σπυρίδωνα από την ομώνυμη εκκλησία στην ακτή Μιαούλη για τη λιτάνευση στους σημαιοστολισμένους δρόμους γύρω από τον ιερό ναό, τα ελλιμενισμένα στον κεντρικό λιμένα του Πειραιά πλοία υπό τους ήχους διαρκών συριγμάτων καθώς και οι γειτονικοί ιεροί ναοί με τις κωδωνοκρουσίες τους κάνουν αισθητή την παρουσία τους, ενώ αρκετός κόσμος ακολουθεί την περιφορά της εικόνας ή απλά πλέον την παρακολουθεί από τα σημεία απ'όπου αυτή διέρχεται.
Ακολουθούν ορισμένες ενδεικτικές αναφορές στη μεγάλη αυτή θρησκευτική εορτή πειραϊκού ενδιαφέροντος μέσα από τις σελίδες του προπολεμικού Τύπου:
Πειραιάς, έτος 1889
Εξόχως λαμπρή και μεγαλοπρεπής η πανήγυρις του Αγίου Σπυρίδωνος στην οποία συμμετείχαν "[...] προσκυνηταί εκ των διαφόρων γειτονικών χωριών της Αττικής και της Μεγαρίδος εις αρκετόν αριθμόν [...] κομίζοντας διάφορα αφιερώματα άτινα είχον τάξει κατά τας στιγμάς βιωτικών περιπετειών [...]", όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στο παρακάτω ιστορικό τεκμήριο:
Εξόχως λαμπρή και μεγαλοπρεπής η πανήγυρις του Αγίου Σπυρίδωνος στην οποία συμμετείχαν "[...] προσκυνηταί εκ των διαφόρων γειτονικών χωριών της Αττικής και της Μεγαρίδος εις αρκετόν αριθμόν [...] κομίζοντας διάφορα αφιερώματα άτινα είχον τάξει κατά τας στιγμάς βιωτικών περιπετειών [...]", όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στο παρακάτω ιστορικό τεκμήριο:
Αντιστοίχως, στον Πειραιά του έτους 1927, με εξαιρετική μεγαλοπρέπεια και σεμνότητα έλαβε χώρα η πανήγυρις του Πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνα, με ιδιαίτερη αναφορά να γίνεται στα σημαιοστόλιστα "εν των λιμένι ορμούντα σκάφη και τα δημόσια και ιδιωτικά οικήματα". Τη πομπή της λιτάνευσης της ιερής εικόνας χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών [σσ. αναφέρεται στον Χρυσόστομο Α', κατά κόσμον Χρυσόστομο Παπαδόπουλο (1868 – 1938)] συνόδευαν ναυτικό άγημα, δύναμη του 34ου Συντάγματος, πρόσκοποι καθώς και η Φιλαρμονική Πειραιώς, παρουσία του Υπουργικού Συμβουλίου, στρατιωτικών και πολιτικών αρχών της πόλεως καθώς και των επαγγελματικών σωματείων του Πειραιώς με τα λάβαρά τους. Αξιοσημείωτη η παρουσία μεγάλου αριθμού προσκυνητών από την Αθήνα και τα περίχωρα, την Σαλαμίνα, την Ελευσίνα, τα Μέγαρα και τα νησιά του Σαρωνικού με το θέαμα των τοπικών ενδυμασιών να χαρακτηρίζεται "γραφικώτατον".
Πειραιάς, έτος 1930
Μια φωτογραφική καταγραφή από την επιβλητική λιτανεία του Πολιούχου Πειραιώς:
Μια φωτογραφική καταγραφή από την επιβλητική λιτανεία του Πολιούχου Πειραιώς:
Και το σχετικό άρθρο το οποίο ξεκινούσε με μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν της ιστορικής μονής του Αγίου Σπυρίδωνος με τους πρώτους δώδεκα Σπυριδωνίτες μοναχούς οι οποίοι θεωρούνται οι πρώτοι οικιστές του Πειραιά και συνέχιζε με λεπτομέρειες που αφορούσαν τον σημαιοστολισμό των πλοίων, τους χιλιάδες προσκυνητές που είχαν συρρεύσει στον Πειραιά, στην υπό βροχή λιτάνευση της ιερής εικόνας κ.α.
Από τις σελίδες του πειραϊκού Τύπου του έτους 1935, το πρόγραμμα της πανηγύρεως του ιερού ναού του Αγίου Σπυρίδωνος:
Από τον Τύπο του Δεκεμβρίου του έτους 1938, λεπτομερείς αναφορές στη μνημειώδη τελετή της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνα στον Πειραιά παρουσία, εκτός των άλλων, και του τότε Διαδόχου - Αντιβασιλιά Παύλου, του Κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά, του Υπουργού Διοικητού Πρωτευούσης Κωνσταντίνου Κοτζιά και βεβαίως του δημάρχου Πειραιώς Μιχαήλ Μανούσκου (σσ: βρισκόμασταν τότε στα χρόνια του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου / Κυβέρνηση Ι. Μεταξά).
Διαβάστε σχετικά θέματα:
Η λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου Σπυρίδωνος (έτος 2022)
Σημαντική Σημείωση:
- Πρωτότυπο Υλικό - Πρωτότυπη Έρευνα
- Απαγορεύεται η αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση κειμένου και εικόνας με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Επιτρέπεται η κοινοποίηση του συνδέσμου. Sharing is caring
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου