ΠΛΑΤΕΙΑΙ ΠΕΙΡΑΙΩΣ [1927]

Οι πλατείες του Πειραιώς κατά το έτος 1927, όπως καταγράφηκαν στον Οδηγό Αθηνών-Πειραιώς της Εκδοτικής Α.Ε.:

Πλατεία Αλεξάνδρας, πλησίον Μουνυχίας
Η ιστορική πλατεία βασιλόπαιδος Αλεξάνδρας, πρώην πλατεία Τσίλλερ. Ο Οδηγός αναφέρει "πλησίον Μουνυχίας", καθώς εκείνη την εποχή υπήρχε ακόμη σύγχυση ως προς τα τοπωνύμια, ως λιμήν Ζέας ονομαζόταν λανθασμένα ο λιμήν των Αλών στο κεντρικό λιμάνι ενώ το Πασαλιμάνι ονομαζόταν επίσης λανθασμένα ως λιμήν Μουνυχίας (σσ. το Τουρκολίμανο - μετέπειτα Μικρολίμανο - είναι ο αρχαίος λιμήν της Μουνυχίας ή Μουνιχίας). 

Πλατεία Αμαλίας, έξωθεν Τελωνείου
Η μεγάλη πλατεία έξω από το ιστορικό Τελωνείο της πόλης, όπου στάθμευαν τροχήλατες άμαξες και αργότερα αυτοκίνητα, αποτελώντας και σταθμό του "κόκκινου" τροχιόδρομου της παραλίας ("καουμπόης"). Η πλατεία Αμαλίας ή πλατεία Τελωνείου "μεταφέρθηκε" τρόπον τινά απέναντι, την "οικειοποιήθηκε" ο ιερός ναός Αγίου Νικολάου ο οποίος σήμερα διαθέτει μεγάλη πλατεία έμπροσθεν της εκκλησίας. 

Πλατεία Βαρβάκη, η λεγόμενη Τερψιθέα
Οι τέσσερις κήποι - σήμερα πλατείες - της Τερψιθέας στη συμβολή των σημερινών οδών Δευτέρας Μεραρχίας και Ηρώων Πολυτεχνείου. 

Πλατεία Γηροκομείου, τέρμα οδού Μουνυχίας
Η πλατεία μπροστά στο Γηροκομείο Πειραιώς, σήμερα ουσιαστικά αποτελεί την αυλή του ιστορικού αυτού φιλανθρωπικού ιδρύματος της πόλεως. Η οδός Μουνυχίας που αναφέρει ο Οδηγός είναι βεβαίως η σημερινή λεωφόρος Γρηγορίου Λαμπράκη (πρώην Βασιλίσσης Σοφίας).

Πλατεία Δελιγιάννη, πλησίον Στρατώνος
Η πλατεία Δελιγιάννη ή Δηλιγιάννη υφίσταται μέχρι τις ημέρες μας - αν και εσχάτως μεγάλο μέρος αυτής έχει καταληφθεί από το εργοτάξιο του Μετρό. Ο Οδηγός καταγράφει την εν λόγω πλατεία ως "πλησίον Στρατώνος", αφού ο Στρατών βρισκόταν στη συμβολή των οδών Τσαμαδού και Δεληγιώργη. 

Η πλατεία Θεμιστοκλέους, μια από τις σημαντικότερες πλατείες του Πειραιώς κατά τον 19ο αιώνα και κατά το πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα, εκποιήθηκε από το Δήμο Πειραιώς και στο οικόπεδο οικοδομήθηκε το νεοκλασικό Μέγαρο της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος - σήμερα Μέγαρο ιδιοκτησίας του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου.

Πλατεία Ιπποδαμείας, παρά τη γέφυρα ΣΑΠ
Η πλατεία Ιπποδαμείας, παραμένει στο ίδιο σημείο ουσιαστικά, τότε "παρά τη γέφυρα του Σιδηροδρόμου Αθηνών - Πειραιώς (ΣΑΠ)".

Πλατεία Κανάρη, η λεγόμενη Πασσαλιμάνη
Η πλατεία Κανάρη, ακόμη και μετά από αλλεπάλληλες - συχνά μη επιτυχείς και ακαλαίσθητες - παρεμβάσεις παραμένει εξαιρετικά λαοφιλές σημείο συνάντησης και αναψυχής, στο κέντρο ουσιαστικά του λιμένος της Ζέας (Πασαλιμάνι). Αξιοσημείωτη η ορθογραφία της λέξεως "Πασσαλιμάνη" στον υπό εξέτασιν Οδηγό!

Κομβική πλατεία επί του κεντρικού λιμένος Πειραιώς, η πλατεία Καραϊσκάκη, τότε ακόμη με τον πρώτο αμφιλεγόμενο ανδριάντα του Γεωργίου Καραϊσκάκη ο οποίος καταστράφηκε στη μεγάλη πυρκαγιά της 4ης Ιανουαρίου του 1929, σήμερα πλέον με τον νέο σύγχρονο ανδριάντα του Ήρωα της Επαναστάσεως. Εντός παρενθέσεως στον Οδηγό του 1927 και η αναφορά της εν λόγω πλατείας ως "Τζελέπη".

Πλατεία Κοραή (παρ. Μουνυχίας), πλησίον Αγίου Κωνσταντίνου
Η πλατεία Κοραή, στην καρδιά της πόλεως του Πειραιώς, καταγραφόμενη ως πλησίον του Ιερού Ναού του Αγίου Κωνσταντίνου.

Πλατεία Λουδοβίκου, έμπροσθεν σταθμού ΣΑΠ
Η πλατεία Λουδοβίκου, υφιστάμενη μέχρι τις ημέρες μας αλλά με διαφορετική πλέον ονομασία ως πλατεία Οδησσού, μπροστά στον τότε νεόδμητο σταθμό των ΣΑΠ (μετέπειτα ΕΗΣ και αργότερα ΗΣΑΠ), ήτοι του γνωστού σε όλους μας Ηλεκτρικού.

Πλατεία Τερψιθέας, διασταύρωσις Σωκράτους και Αιγέως
Στο σημείο αυτό ο Οδηγός επαναλαμβάνει την αναφορά στην πλατεία Τερψιθέας, στη διασταύρωση των λεωφόρων Σωκράτους (μετέπειτα Βασιλέως Κωνσταντίνου και νυν Ηρώων Πολυτεχνείου) και Αιγέως (νυν Δευτέρας Μεραρχίας).


Διαβάστε σχετικά θέματα:





Σημαντική Σημείωση:
  • Πρωτότυπο Υλικό - Πρωτότυπη Έρευνα
  • Απαγορεύεται η αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση κειμένου και εικόνας με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο. 
  • Επιτρέπεται η κοινοποίηση του συνδέσμου. Sharing is caring

Σχόλια