Επί πολλές πολλές δεκαετίες, τόσο προπολεμικά όσο και μεταπολεμικά, το επώνυμο του Χουτόπουλου στον Πειραιά παρέπεμπε σε οικιακά είδη, σερβίτσια, πορσελάνες, κρύσταλλα και φωτιστικά. Αναρίθμητα σπιτικά προπολεμικά αλλά και μεταπολεμικά εξοπλίστηκαν με αγορές από το κατάστημα του Χουτόπουλου - όπως επίσης και στου Απαλίδη και αργότερα και στον Άκρον Ίλιον Κρυστάλ - και αναρίθμητα κορίτσια προικίστηκαν με είδη από το γνωστό αυτό πειραϊκό κατάστημα, η ύπαρξη του οποίου συνδέθηκε με τη σημερινή λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στα τέλη του 19ου αιώνα, ο "γνωστός εν Αθήναις δια την φιλοκαλίαν αυτού κ. Κωνσταντίνος Χουτόπουλος" (πιθανότατα συνωνυμία ή συγγενής) καταγραφόταν με κατάστημα στην οδό Ερμού, όπως λ.χ. προκύπτει από το κάτωθι δημοσίευμα του έτους 1875:
Στον Πειραιά το κατάστημα δώρων του Κωνσταντίνου Γ. Χουτόπουλου καταγράφεται με έτος ίδρυσης το 1900, στο ισόγειο της οικίας Φώτη Κόλλα, στη συμβολή των οδών Μιαούλη (σήμερα Εθνικής Αντιστάσεως) με την οδό Τσαμαδού.
Ενδεικτικές διαφημιστικές καταχωρήσεις από τις σελίδες του πειραϊκού Τύπου του έτους 1933:
Ευχετήρια διαφημιστική καταχώρηση του Υελοπωλείου του Κωνσταντίνου Γ. Χουτόπουλου μέσα από τις σελίδες του πειραϊκού Τύπου του έτους 1935 εν όψει της νέας χρονιάς:
Ιστορικό τεκμήριο του καταστήματος Κ. Χουτόπουλος και Υιός μέσα από τις σελίδες του πειραϊκού Τύπου του έτους 1948:
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, ενδεικτικές διαφημιστικές καταχώρησεις του καταστήματος Κ. Χουτόπουλος και Υιός (Υαλικά, Πορσελάναι, Οικιακά Σκεύη) επί της οδού Μεγάλης Βρετανίας 4 (βραχύβια μετονομασία της οδού Μιαούλη προτού αλλάξει ξανά το όνομά της σε "λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως"):
Διαφημιστικές καταχωρήσεις του καταστήματος Κ.Γ. Χουτόπουλος και Υιός, καταγραφόμενο πλέον στη συμβολή των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Τσαμαδού, από τα τέλη της δεκαετίας του 1950:
Ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώρηση του Μεγάλου Καταστήματος Υαλικών Κ.Γ. Χουτόπουλου και Υιού, πάντοτε επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως και Τσαμαδού, με εξαψήφιο αριθμό τηλεφώνου από τα μέσα της δεκαετίας του 1960:
Το επόμενο ιστορικό τεκμήριο προέρχεται από τις σελίδες του πειραϊκού Τύπου του έτους 1970 όπου συν τοις άλλοις αναφέρεται και το έτος ιδρύσεως (1900) της επιχείρησης:
Έτερο ενδεικτικό αρχειακό τεκμήριο από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 με τα Μεγάλα Καταστήματα Υαλικών Κ.Γ. Χουτόπουλος & Υιός να καταγράφονται σταθερά στη συμβολή των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Τσαμαδού.
Κατά τη δεκαετία του 1970, το κατάστημα του Χουτόπουλου μετακόμισε στο νεόδμητο τότε πολυόροφο κτίριο που βρίσκεται στον αριθμό "6" της λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως (σσ. σήμερα κατάστημα αθλητικών ειδών "Zackret Sports", παλαιότερα κατάστημα πώλησης Η/Υ "Multirama", πρωτύτερα πολυκατάστημα της ιταλικής "Standa", πολυκατάστημα Αφών Κεντικελένη κ.α.) προτού διακόψει τη λειτουργία του για πάντα μένοντας όμως στις αναμνήσεις των μεγαλύτερων σε ηλικία κατοίκων της πόλεως.
Διαβάστε σχετικά θέματα:
Σημαντική Σημείωση:
- Πρωτότυπο Υλικό - Πρωτότυπη Έρευνα
- Απαγορεύεται η αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση κειμένου και εικόνας με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Επιτρέπεται η κοινοποίηση του συνδέσμου. Sharing is caring
Τον γνώριζα προσωπικά. Ηταν ένα εξαιρετικός άνθρωπος, φίλος του πατέρα μου και γι αυτό ήξερα πολλά πράγματα σχετικά με την προσωπική ιστορία αυτού του ανθρώπου. Προς το τέλος της εμπορικής του δραστηριότητας, δυστυχώς πολλοί εκμεταλλεύτηκαν καταστάσεις και ο άνθρωπος αναγκάστηκε να κλείσει αυτό το σπουδαίο κατάστημα του Πειραιά. Η οικονομική του κατάσταση είχε φτάσει σε κρίσιμο σημείο κι έτσι απεφάσισε να κλείσει το μαγαζί του. Το θέμα όμως ήταν ότι πλήρωσε και αποζημίωσε μέχρι δεκάρας και τον τελευταίο υπάλληλο της επιχειρήσεώς του και απέμεινε κυριολεκτικά "πανί με πανί". Οι υπάλληλοί του έρχονταν στο συμβολαιογραφείο και υπέγραφαν δηλώσεις εξόφλήσεως οφειλομένων μισθών, δώρων κλπ. και πολλοί απ' αυτούς έκλαιγαν γιατί είχαν στενοχωρηθεί πολύ βλέποντας αυτόν τον άνθρωπο , που εκτιμούσαν και αγαπούσαν να έχει καταρρεύσει και οικονομικά αλλά και ψυχολογικά. Δεν ξέρω αν υπάρχουν ακόμα σήμερα τέτοιοι επιχειρηματίες, τέτοιοι εργοδότες.
ΑπάντησηΔιαγραφή