Το πρωινό της 11ης Μαρτίου του έτους 1923, οι σημαίες των ναυτικών κτιρίων, των πλοίων του κεντρικού λιμένος Πειραιώς, των θωρηκτών εντός του λιμένος του Κερατσινίου και των πολεμικών πλοίων στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας κυμάτιζαν μεσίστιες. Τα πρωτοσέλιδα των πρωινών εφημερίδων αναφέρονταν στη μεγάλη πολύνεκρη ναυτική τραγωδία η οποία είχε λάβει χώρα την ακριβώς προηγούμενη ημέρα, βυθίζοντας την πόλη του Πειραιά σε βαρύ πένθος.
Όπως προέκυπτε από τις μαρτυρίες των διασωθέντων, το επίτακτο ρυμουλκό σκάφος "Αλέξανδρος Ζ." παρέλαβε τους αδειούχους ναύτες τριών θωρηκτών πλοίων και ορισμένων άλλων ελαφρών πολεμικών σκαφών από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας και απέπλευσε για τον Πειραιά. Στον όρμο του Κερατσινίου επικρατούσε σχετική νηνεμία, όμως μεταξύ Δραπετσώνος και Ψυττάλειας, μεγάλη θαλασσοταραχή με τεράστια κύματα κλυδώνισε το υπερφορτωμένο σκάφος με αποτέλεσμα η έντονη κλίση να οδηγήσει το ανθρωποφορτίο του καταστρώματος στη θάλασσα. Το ρυμουλκό σκάφος ανατράπηκε και βυθίστηκε εντός ολίγων δευτερολέπτων παρασύροντας στο βυθό αρκετούς από τους επιβαίνοντες. Εκτός αυτού, οι λέβητες του πλοίου ανατινάχθηκαν εκ της απότομης ψύξεως προ της βυθίσεως αυτού σκοτώνοντας ακαριαία πολλούς από τους επιβαίνοντες που βρίσκονταν εντός του κύτους του. Αξιομνημόνευτο είναι το γεγονός πως οι περισσότεροι διασωθέντες βρίσκονταν στην πρύμνη του σκάφους και πρόλαβαν να πέσουν στη θάλασσα προτού τους παρασύρει το σκάφος στο βυθό.
Για την ιστορία, το βυθισθέν ρυμουλκό πλοίο "Αλέξανδρος Ζ." ανήκε στον Ναυαγοσωστικό Οίκο Ζαλακώστα και είχε ναυπηγηθεί μόλις προ τριετίας στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Μετά το δυστύχημα, στο σημείο έσπευσαν παρακείμενοι ψαράδες με μικρές βενζινάκατους, βοηθητικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, ρυμουλκά και ναυαγοσωστικά σκάφη όπως και τα ατμόπλοια "Ατρόμητος" του Γιαννουλάτου και το "Ύδρα" του Λεούση, διασώζοντας μονάχα περί τους 40 - 45 επιβαίνοντες ενώ κάποιοι άλλοι κατάφεραν και κολύμπησαν μέχρι τις ακτές της Δραπετσώνας σώζοντας τις ζωές τους. Τα βοηθητικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού συνέχισαν τις έρευνες με προβολείς καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας, "χτενίζοντας" τη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου και τις ακτές της Δραπετσώνας μέχρι το Πέραμα και τον Σκαραμαγκά προς ανεύρεση πτωμάτων των θυμάτων με τη συνδρομή και των τοπικών αρχών. Τα πτώματα που περισυνελέγησαν μεταφέρθηκαν στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας ενώ οι διασωθέντες στο Χατζηκυριάκειο Στρατιωτικό Νοσοκομείο του Πειραιώς.
Την πρώτη ημέρα μετά τη θαλάσσια τραγωδία, ο ακριβής αριθμός των θυμάτων ήταν άγνωστος με τις πρώτες προσεγγιστικές εκτιμήσεις να ομιλούν για 180 με 220 νεκρούς. Στο ρυμουλκό "Αλέξανδρος Ζ." επέβαιναν αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες όπως επίσης και στρατιώτες των θωρηκτών με το Υπουργείο των Ναυτικών να ζητεί από τους κυβερνήτες των πολεμικών πλοίων τη σύνταξη αναλυτικών καταλόγων με τα ονοματεπώνυμα των αδειούχων. Την ίδια στιγμή που στο Ναύσταθμο λάμβαναν χώρα προετοιμασίες για τις κηδείες των πρώτων πτωμάτων που ανεβρέθηκαν, οικογένειες ναυτικών κατέκλυζαν την παραλία λιμένος Πειραιώς ζητώντας πληροφορίες για τους συγγενείς τους ενώ μικρά ιδιωτικά σκάφη μετέφεραν συνεχώς οικογένειες ναυτικών προς το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Ο Βασιλέας, ναυτικοί ακόλουθοι ξένων πρεσβειών και διάφοροι άλλοι φορείς εξέφραζαν τα συλλυπητήρια τους για το τραγικό συμβάν ενώ στις 2.00 μ.μ. ανακοινώθηκε ο πρώτος επίσημος κατάλογος των ανευρεθέντων πτωμάτων.
Και την μεθεπόμενη της ναυτικής τραγωδίας ημέρα, τα ρεπορτάζ των εφημερίδων παρουσίαζαν τους αναλυτικούς πλέον καταλόγους των νεκρών του ναυαγίου αλλά και των διασωθέντων, τα αποτελέσματα των ερευνών και των ανακρίσεων των αρμοδίων υπηρεσιών, αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων της τραγωδίας, λεπτομέρειες από την οδυνηρή διαδικασία εξακρίβωσης των θυμάτων αλλά και από τις κηδείες των θυμάτων, τα πιθανά σενάρια για την ανέλκυση του ρυμουλκού "Αλέξανδρος Ζ." αλλά και τα συνεχή συλλυπητήρια που δεχόταν η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο των Ναυτικών από διάφορα ξένα κράτη.
Οι αναφορές του Τύπου στη μεγάλη ναυτική τραγωδία συνεχίστηκαν για αρκετές ημέρες ενώ ο θάνατος άφηνε ανεξίτηλο το σημάδι του πάνω σε πολλές οικογένειες του Πειραιά και όχι μόνον.
Σημαντική Σημείωση:
- Πρωτότυπο Υλικό - Πρωτότυπη Έρευνα
- Απαγορεύεται η αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση κειμένου και εικόνας με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Επιτρέπεται η κοινοποίηση του συνδέσμου. Sharing is caring
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου