Πειραιάς, 1905
"Από της Υδραϊκής συνοικίας ένθα μέχρι τούδε ενεδημεί η επάρατος νόσος ευφλογία, μετεπήδησεν ήδη και εις την συνοικία Καμηνίων, ένθα χθες δυο νέα εγνώσθησαν κρούσματα. Αι προσβληθήσαι Αικατερίνη Αλεξίδου και η αυτής θυγατήρ Θωμαϊτσα μεταφέρθηκαν εις τον Κάνθαρον. Αι αρχαί πρέπει να λάβωσι σύντομα μέτρα, όπως προληφθή η εξάπλωσις της νόσου και εις τας άλλας συνοικίας, ότε πάσα ενέργεια θα είναι άκαιρος πλέον."
Κάπως έτσι λοιπόν περιέγραφε ο πειραϊκός Τύπος του έτους 1905 την εμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς σε δυο πολυπληθείς συνοικίες του Πειραιά, την υδρέϊκη συνοικία και τη συνοικία των Καμινίων, με τα κρούσματα να στέλνονται για απομόνωση στο Λοιμοκαθαρτήριο που βρισκόταν τότε ακόμη στο λιμάνι της πόλης.
Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε πως η ευλογιά (αναφερόμενη ως "εφλογιά" στο ως άνω κείμενο) αποτελεί μια άκρως μολυσματική ασθένεια η οποία προσβάλλει αποκλειστικά τον άνθρωπο και προκαλείται από δύο στελέχη ιών, είτε τον Variola major ή τον Variola minor. Ο ιός V. major αποτελεί την πλέον σοβαρή μορφή της νόσου και έχει συνολικό ποσοστό θνησιμότητας 30-35%. Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα υπολογίζεται ότι η ευλογιά προκάλεσε 300-500 εκατομμύρια θανάτους με την τελευταία διάγνωση ατόμου που προσεβλήθη από ευλογιά με φυσικό τρόπο να καταγράφεται στις 26 Οκτωβρίου 1977. Κύριο χαρακτηριστικό της εν λόγω νόσου τα κόκκινα στίγματα / εξανθήματα που αργότερα μετατρέπονται σε φουσκάλες με νερό - εξ'ου και ο χαρακτηρισμός της παλαιότερα ως "κόκκινη πανούκλα". Στις μέρες μας, ο ιός της ευλογιάς δεν απαντάται ελεύθερος στη φύση ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακοινώσει την εξάλειψη της ευλογιάς από το 1980 διατηρώντας τα τελευταία γνωστά δείγματα του ιού για ερευνητικούς σκοπούς καθώς και για την περίπτωση που ξεσπάσει μια μελλοντική επιδημία.
Σημαντική Σημείωση:
- Πρωτότυπο Υλικό - Πρωτότυπη Έρευνα
- Απαγορεύεται η αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση κειμένου και εικόνας με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Επιτρέπεται η κοινοποίηση του συνδέσμου. Sharing is caring
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου