ΤΟ ΛΙΚΕΡ MARASCHINO ΤΟΥ GIROLAMO LUXARDO ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Γεώργιος Α. Κολάς, εισάγει ως γενικός αντιπρόσωπος για την Ελλάδα και την Κρήτη (σσ. η οποία δεν είχε ακόμη ενωθεί με την Ελλάδα) το ξακουστό λικέρ Maraschino του Girolamo Luxardo το οποίο παραγόταν στην τότε πόλη Zara της Δαλματίας (σσ. πρόκειται για το σημερινό Zadar της Κροατίας). Το εν λόγω ποτό οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να το προμηθευτούν στον Πειραιά στα καταστήματα των Σ. Βοργιά (παρά τη Δημοτική Αγορά), Θ. Αδαμόπουλου (στην οδό Νοταρά) και Ι. Σαπουνάκη (στην οδό Φίλωνος) καθώς και σε άλλα επιλεγμένα μαγαζιά στο κέντρο των Αθηνών, στο κοσμικό προάστιο του νέου Φαλήρου αλλά και στην Πάτρα και στο Βόλο


Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε πως η προαναφερθείσα πόλη Zara, επί των δαλματικών ακτών στην Αδριατική θάλασσα, υπήρξε για πάνω από 400 χρόνια η ενετική πρωτεύουσα της Δαλματίας. Αργότερα, η περιοχή κατακτήθηκε από τον Μέγα Ναπολέοντα και μετέπειτα από την Αυστρία. O Girolamo Luxardo απεστάλη στην πόλη Zara ως προξενικός αντιπρόσωπος του Βασιλείου της Σαρδηνίας στις αρχές του 19ου αιώνα και το 1817 μετοίκησε εκεί με την οικογένειά του. Η σύζυγός του, Maria Canevari, έδειξε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το λικέρ Rosolio Maraschino το οποίο παραγόταν στη Δαλματία από τα χρόνια του Μεσαίωνα. Έτσι λοιπόν, το 1821, ο Girolamo με τη βοήθεια της συζύγου του, εγκαινίασε το πρώτο αποστακτήριό του, μετά από 8 συναπτά χρόνια ερευνών και δοκιμών προκειμένου να τελειοποιήσει το λικέρ του, αποκτώντας μάλιστα σύντομα σχετική αναγνώριση ανώτερης ποιότητας του προϊόντος του από τον Αυτοκράτορα της Αυστρίας. Μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η Zara προσαρτήθηκε στο Βασίλειο της Ιταλίας, δεδομένου ότι το 85% του πληθυσμού της περιοχής ήταν Ιταλοί. Κατ'αυτόν τον τρόπο λοιπόν, η εταιρία Luxardo αποτέλεσε την πλέον σημαντική μονάδα απόσταξης ολόκληρης της Ιταλίας. Το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου όμως κατέστρεψε την οικογενειακή επιχείρηση: το αποστακτήριο καταστράφηκε ολοσχερώς από τις επιχειρήσεις αγγλικών βομβαρδιστικών (1943-1944) και μόλις οι γερμανικές δυνάμεις αποχώρησαν από την περιοχή, ανέλαβαν δράση οι παρτιζάνοι του Τίτο. Η πλειοψηφία των ιταλικών πληθυσμών της Δαλματίας μετανάστευσε στην Ιταλία ή σε άλλες χώρες όπως λ.χ. η Αυστραλία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ ενώ αρκετοί θανατώθηκαν μεταξύ των οποίων και ο Pietro Luxardo (o οποίος απήχθη και δολοφονήθηκε) και ο Nicoló II μετά της συζύγου του Bianca οι οποίοι βρέθηκαν πνιγμένοι. Τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας Luxardo κατέφυγαν στην Ιταλία, αφήνοντας πίσω τους όλη την περιουσία τους οι οποίοι κατασχέθηκε, ενώ η εταιρία και το εργοστάσιο τους κρατικοποιήθηκε. Παρόλο που τα γεγονότα συνηγορούσαν στο ότι η εταιρία Luxardo θα οδηγείτο στο τέλος της ιστορικής της διαδρομής μετά από πάνω από έναν αιώνα δραστηριότητας, το έτος 1947, ο τελευταίος επιζών αδελφός Giorgio Luxardo μαζί με ένα νεαρό μέλος της πέμπτης γενιάς, τον Nicoló III κατόρθωσαν να αναβιώσουν το αποστακτήριο της εταιρίας στην Torreglia, ένα μικρό χωριό πλησίον της Βενετίας. Κατά τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, τα νεώτερα μέλη της οικογένειας Luxardo κατόρθωσαν παρά τις αρχικά αντίξοες συνθήκες να εισαγάγουν ξανά το προϊόν τους στην αγορά, συνάπτοντας νέες συμφωνίες με αξιόπιστους αντιπροσώπους στην Ιταλία και στο εξωτερικό. 


Στις μέρες μας, η ιταλική εταιρία Luxardo υπό τη διοίκηση της έκτης πλέον γενιάς της οικογενείας, παράγει μια σειρά από λικέρ και παρόμοια ποτά (Maraschino, Sangue Morlacco, Sambuca, Amaretto, Grappa, Passione Nera, Slivovitz, Luxardo Fernet κ.α.) καθώς και άλλα συναφή προϊόντα όπως σιρόπια φρούτων, μαρμελάδες κλπ. τα οποία εξάγονται σε 70 περίπου χώρες του κόσμου. Στο αποστακτήριο της εταιρίας, στο οποίο εργάζονται 55 υπάλληλοι, παράγονται 6.000 μπουκάλια την ώρα, ενώ το δίκτυο των πωλητών της εταιρίας, μόνο στην Ιταλία, αριθμεί περίπου 100 άτομα. Τέλος, η εταιρία Luxardo, έχει στην ιδιοκτησία της περί τα 22.000 κερασιές τύπου Marasca, όντας ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης τέτοιων δέντρων στην Ευρώπη.

Πηγές:


Σημαντική Σημείωση:
  • Πρωτότυπο Υλικό - Πρωτότυπη Έρευνα
  • Απαγορεύεται η αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση κειμένου και εικόνας με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο. 
  • Επιτρέπεται η κοινοποίηση του συνδέσμου. Sharing is caring

Σχόλια