Τα περίφημα καταπότια (χάπια) Pink (Πινκ) υπήρξαν εκ των πλέον γνωστών και διαδεδομένων "θαυματουργών" φαρμάκων των τελών του 19ου / αρχών του 20ου αιώνα, σε εποχές όπου συχνότατα πολλά φαρμακευτικά προϊόντα / εφευρέσεις κατέκλυζαν την αγορά υποσχόμενα ταχύτατα αποτελέσματα και θεραπείες. Τα "Ροζ Χάπια για Χλωμούς Ανθρώπους του Dr. Williams" (Dr. Williams' Pink Pills for Pale People), όπως υπήρξε η πλήρης ονομασία τους, υπήρξαν πατενταρισμένα χάπια, εφευρέσεως της εταιρίας Williams Medicine Company, τα οποία περιείχαν σίδηρο και μαγνήσιο προσφέροντας ενδυνάμωση και ίαση από διάφορα συμπτώματα (αναιμίες, κατάθλιψη, ατονία, νευραλγίες, πονοκεφάλους, ρευματισμούς, ταχυπαλμίες, ανορεξία κ.α.).
Τα ροζ χρώματος καταπότια Πίνκ, όπως προαναφέραμε, εφευρέθηκαν από τον ιατρό William Frederick Jackson, ο οποίος ασκούσε το λειτούργημά του στο Brockville του Καναδά στα μέσα της δεκαετίας του 1880. Στις αρχές της επόμενης δεκαετίας (1890), η εταιρία G.T. Fulford & Company εξαγόρασε τα δικαιώματα παραγωγής του χαπιού εφαρμόζοντας ταυτόχρονα μια επιθετική τακτική marketing, σύμφωνα με την οποία οι εφημερίδες των αγορών όπου το χάπι κυκλοφορούσε παρουσίαζαν επώνυμες μαρτυρίες ανθρώπων οι οποίοι είχαν ιαθεί χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο χάπι. Πράγματι, στα τέλη του 19ου / αρχές του 20ου αιώνα, τα καταπότια Pink κυκλοφορούσαν και διαφημίζονταν σε πληθώρα χωρών (πάνω από 80 κράτη) συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, των ΗΠΑ καθώς και ευρωπαϊκών κρατών.
Σύμφωνα με μεταγενέστερες αναλύσεις που έλαβαν χώρα προς το τέλος της πρώτης δεκαετίας του 20ου αιώνα, τα καταπότια Πινκ περιείχαν πράγματι σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο όπως επίσης και γλυκόριζα και ζάχαρη ενώ μεγάλο ποσοστό των χαπιών παρουσίαζαν συμπτώματα οξείδωσης των συστατικών τους, γεγονός το οποίο οδηγούσε στο συμπέρασμα πως η διαδικασία παραγωγής τους ήταν πλημμελής. Πάντως, παρά τις συχνές αλλαγές της φόρμουλας του χαπιού, τα καταπότια Πινκ - για τα οποία δεν χρειαζόταν συνταγή ιατρού - κατόρθωσαν να "επιβιώσουν" μέχρι τη δεκαετία του 1970, οπότε και αποσύρθηκαν από την αγορά.
Στον ελληνικό Τύπο των τελών του 19ου / αρχών του 20ου αιώνα μπορεί κανείς να βρει, δίχως υπερβολή, εκατοντάδες καταχωρήσεις των καταποτίων Pink. Μια ενδεικτική διαφημιστική καταχώρηση των καταποτίων Pink από τη δεκαετία του 1930 - με τότε Γενικό Αντιπρόσωπο τον Ν.Κ. Παπακώστα εν Πειραιεί:
Όπως προαναφέραμε, μια από τις συνήθεις διαφημιστικές τακτικές της εταιρίας υπήρξε η δημοσίευση στον Τύπο επώνυμων επιστολών ανθρώπων οι οποίοι είχαν ωφεληθεί από τη χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου, όπως λ.χ. η κάτωθι:
Έτερη ενδεικτική καταχώρηση από τον Τύπο του έτους 1909 με αναφορά στη αναιμία, στην ευεργετική δράση των καταποτίων Πινκ, με την απαραίτητη μαρτυρία μιας 17χρονης από τον Πειραιά και βεβαίως τις απαραίτητες πληροφορίες για τα σημεία πώλησης του φαρμάκου. Αξιοσημείωτο το γεγονός πως στις αρχές του 20ου αιώνα, ως Γενικός Αντιπρόσωπος των Καταποτίων Πινκ καταγραφόταν η εταιρία Δαμαλάς και Σία, συμφερόντων του Παύλου Δαμαλά, ιατρού, εμπορικού αντιπροσώπου και γνωστού πολιτικού ανδρός της πόλεως του Πειραιώς, της οποίας είχε διατελέσει και Δήμαρχος.
Τα "περίφημα" καταπότια Pink του Dr. Williams με το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα τους:
Γαλλόφωνη διαφήμιση των "Pilules Pink Pour Personnes Pales" του Dr. Williams:
Ενδεικτική αρχειακή διαφημιστική καταχώρηση των καταποτίων Πινκ από τα μέσα της δεκαετίας του 1930:
Κείμενο - Πηγές:
Το κείμενο είναι πρωτότυπο, προϊόν προσωπικής έρευνας.
Στοιχεία και πληροφορίες ελήφθησαν από τις κάτωθι πηγές:
Σημαντική Σημείωση:
- Πρωτότυπο Υλικό - Πρωτότυπη Έρευνα
- Απαγορεύεται η αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση κειμένου και εικόνας με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Επιτρέπεται η κοινοποίηση του συνδέσμου. Sharing is caring
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου