Η Βρετ(τ)ανο-Γαλλική Τράπεζα Προεξοφλήσεων ΛΤΔ. (British-French Discount Bank Ltd.), με έδρα στο Λονδίνο, υπήρξε ένα από τα πολυάριθμα τραπεζικά ιδρύματα που δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου. Πιο συγκεκριμένα, η Βρετ(τ)ανο-Γαλλική Τράπεζα Προεξοφλήσεων ΛΤΔ. ιδρύθηκε κατά το έτος 1928, ως θυγατρική της Οθωμανικής Τραπέζης (Ottoman Bank / Osmanli Bankası, OB), η οποία βρισκόταν υπό τον έλεγχο γαλλικών και αγγλικών συμφερόντων. Το πρώτο εν Ελλάδι κατάστημα της Βρετ(τ)ανο-Γαλλικής Τράπεζας Προεξοφλήσεων ΛΤΔ. άνοιξε στην Αθήνα, επί της λεωφόρου Πανεπιστημίου 26.
Εκτός από την κεντρικό κατάστημα της υπό εξέτασιν τράπεζας στην Αθήνα, την επόμενη χρονιά (1929) λειτούργησε υποκατάστημα στον Πειραιά, το οποίο στεγάστηκε στο Μέγαρο Οικονόμου, επί της λεωφόρου Μιαούλη 40 (σσ. σημερινή οδός Εθνικής Αντιστάσεως).
Το γεγονός πως η Βρετ(τ)ανο-Γαλλική Τράπεζα Προεξοφλήσεων ΛΤΔ. (British-French Discount Bank Ltd.) υπήρξε θυγατρική της Οθωμανικής Τραπέζης (Ottoman Bank / Osmanli Bankası, OB) ουδόλως πρέπει να μας ξενίζει. Η Οθωμανική Τράπεζα υπήρξε - από το 1924 και την επικράτηση του Κεμάλ - η φυσική συνέχεια της κραταιάς Αυτοκρατορικής Οθωμανικής Τράπεζας (Imperial Ottoman Bank / Banque Impériale Ottomane, BIO), η οποία είχε ιδρυθεί κατά το έτος 1863, κατόπιν συμπράξεως βρετανικών, γαλλικών επενδυτικών συμφερόντων και της τουρκικής κυβέρνησης. Η Αυτοκρατορική Οθωμανική Τράπεζα, κατά τη διάρκεια των πρώτων 70 ετών λειτουργίας, άνοιξε καταστήματα αρχικά στο Παρίσι και στο Λονδίνο για να ακολουθήσει το άνοιγμα πλήθους υποκαταστημάτων στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο (σσ. ενδεικτικά αναφέρουμε, έτος 1864 άνοιγμα υποκαταστημάτων στην Λάρνακα της Κύπρου και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, έτος 1905 άνοιγμα υποκαταστημάτων στην Ιερουσαλήμ και στην Τζάφα, έτος 1906 άνοιγμα υποκαταστήματος στην Χάϊφα και στην Τρίπολη της Λιβύης, έτος 1911 άνοιγμα υποκαταστημάτων στην Ρόδο και στην Βεγγάζη της Λιβύης κ.ο.κ.). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι προ του ξεσπάσματος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η BIO (Banque Impériale Ottomane) διάθετε ένα εκτεταμένο δίκτυο υποκαταστημάτων στην ανατολική Μεσόγειο που αριθμούσε περί τα 80 σημεία εξυπηρέτησης (16 στην ευρωπαϊκή Τουρκία, 37 στη Μέση Ανατολή (Περσία, Ιράκ, Λίβανος, Παλαιστίνη και Ιορδανία), 11 στη Συρία, 5 στην Αίγυπτο, στην Βουλγαρία, στην Ρουμανία, στην Κύπρο κ.ο.κ). Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος ανέστειλε την φρενήρη ανάπτυξη της συγκεκριμένης Τράπεζας, παρά το γεγονός πως κατά το έτος 1916 λειτούργησε νέο υποκατάστημα στην Μασσαλία. Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα Παρισίων και Κάτω Χωρών (Banque de Paris et des Pays-Bas), η γνωστή σε όλους από το 1982 και μετά ως Paribas και αργότερα από το 2000 ως ΒNP Paribas, απέκτησε από τις αρχές της δεκαετίας του 1920 τον κύριο έλεγχο της Αυτοκρατορικής Οθωμανικής Τράπεζας η οποία λίγα χρόνια αργότερα (1924) μετονομάστηκε, όπως προαναφέραμε, σε Οθωμανική Τράπεζα, μετά την εγκαθίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας υπό τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
Ξενόγλωσση διαφημιστική καταχώρηση της Οθωμανικής Τράπεζας (Banque Ottomane) από τα τέλη της δεκαετίας του 1920. Στον κατάλογο με τις θυγατρικές τράπεζες συμπεριλαμβάνεται η υπό εξέτασιν εν Αθήναις Βρετ(τ)ανο-Γαλλική Τράπεζα Προεξοφλήσεων ΛΤΔ. (British-French Discount Bank Ltd.).
Παρόμοια ξενόγλωσση διαφημιστική καταχώρηση της Οθωμανικής Τραπέζης, μέσα από μια έκδοση (επιθεώρηση) του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, από τις αρχές της δεκαετίας του 1930, όπου η υπό εξέτασιν British-French Discount Bank Ltd. καταγραφόταν ως θυγατρική με καταστήματα στην Αθήνα και στον Πειραιά.
Έτερο ξενόγλωσσο αρχειακό τεκμήριο, από το έτος 1934, με αναφορά στην British-French Discount Bank Ltd. (ως θυγατρικής της Banque Ottomane για την Ελλάδα). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στην εν λόγω διαφημιστική καταχώρηση, εκτός από τα καταστήματα Αθηνών και Πειραιώς, υφίσταται αναφορά σε κατάστημα στην Θεσσαλονίκη (ως πρακτορείο της Οθωμανικής Τραπέζης).
Αρχειακό τεκμήριο / ημερολόγιο τοίχου της Βρετ(τ)ανο-Γαλλικής Τράπεζας Προεξοφλήσεων ΛΤΔ. από το έτος 1938. Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά στην Εθνική Κυβέρνηση Ιωάννη Μεταξά η οποία καταγράφεται στο κατώτερο τμήμα του ημερολογίου: "Το 1938 ευρίσκει την Ελλάδα χάρις εις την 4 Αυγούστου ηνωμένην ισχυράν και βαδίζουσαν προς την πρόοδον"!
Η παρουσία της Βρετ(τ)ανο-Γαλλική Τράπεζα Προεξοφλήσεων ΛΤΔ. (British-French Discount Bank Ltd.) στην Ελλάδα, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, καταγράφεται μεταπολεμικά και μέχρι το έτος 1953.
Σημαντική Σημείωση:
Πρωτότυπο Υλικό - Πρωτότυπη Έρευνα
- Απαγορεύεται η αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση κειμένου και εικόνας με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Επιτρέπεται η κοινοποίηση του συνδέσμου. Sharing is caring
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου