Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ 1980

Πειραιάς, 1980

Η πόλη γιόρταζε τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ένδοξη 28η Οκτωβρίου του 1940.


Το πρόγραμμα των εορτασμών της ιστορικής επετείου περιλάμβανε συν τοις άλλοις γενικό σημαιοστολισμό δημοσίων και δημοτικών κτιρίων, των κτιρίων τραπεζών, οργανισμών και των ΝΠΔΔ, πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και εμπορικών πλοίων αλλά και ιδιωτικών καταστημάτων και οικιών της πόλεως, φωταγώγηση δημοσίων κτιρίων και κτιρίων τραπεζών, οργανισμών και ΝΠΔΔ όπως επίσης και των πλοίων εντός του κεντρικού λιμένος του Πειραιά κατά τις βραδινές ώρες και διακόσμηση σχολείων, στρατιωτικών καταστημάτων, βιτρινών ιδιωτικών καταστημάτων καθώς και οδών και πλατειών της πόλεως. 

Το πρωί της 27ης Οκτωβρίου, αντιπροσωπείες μαθητών και μαθητριών των Δημοτικών σχολείων και των Γυμνασίων θα επισκέπτονταν το Μνημείο του Γ. Καραΐσκάκη στην ομώνυμη πλατεία στο νέο Φάληρο, παρουσία των αρχών του Τόπου, όπου θα λάμβανε χώρα επιμνημόσυνη δέηση, στέψη του Μνημείου και κατάθεση στεφάνων. Την ίδια ημέρα, σχετική εκδήλωση στην αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου υπό την φροντίδα της Ραλλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Αργότερα, το μεσημέρι της ιδίας ημέρας, τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Γ. Καραΐσκάκη στην ακτή Τζελέπη παρουσία αντιπροσωπειών μαθητών / μαθητριών από Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια, προσκόπων και οδηγών, τιμητικής φρουράς και μουσικής της Στρατιωτικής Διοικήσεως Πειραιώς. Μετά το τέλος της τελετής, δεξίωση στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιώς προς τιμήν των αναπήρων και των θυμάτων του Πολέμου.

Κατά την ημέρα της εορτής της 28ης Οκτωβρίου, το πρόγραμμα περιλάμβανε πρωινές χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών της πόλεως, μουσική (θούρια και εμβατήρια) από την φιλαρμονική στους δρόμους της πόλης, έπαρση (το πρωί) και υποστολή (αντίστοιχα το απόγευμα) σημαίας στο χώρο του ανδριάντα του Γ. Καραΐσκάκη με τη συμμετοχή στρατιωτικού αποσπάσματος και φιλαρμονικής, επίσημη δοξολογία στο μητροπολιτικό ναό της Αγίας Τριάδος, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Γ. Καραΐσκάκη παρουσία στρατιωτικών τμημάτων απόδοσης τιμών, των Αρχών της πόλης και λοιπών επισήμων - συμπεριλαμβάνοντας 1 λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και ήχηση των σειρήνων των πλοίων στο λιμάνι της πόλης - και τέλος παρέλαση στην κεντρική λεωφόρο της πόλεως.


Από τις εκδηλώσεις του Δήμου Πειραιώς, δεν έλειπε και λαϊκή εορτή με δημοτικά τραγούδια και εθνικούς χορούς στην πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι την προηγούμενη ημέρα της επετείου:


Ειδικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα και για την τραγουδίστρια της "Νίκης", τη Σοφία Βέμπο - η οποία είχε αποβιώσει μόλις δυο χρόνια πριν (1978) - με ομιλίες στο Ιωνίδειο Λύκειο Πειραιώς και στον Πειραϊκό Σύνδεσμο.


Τέλος, η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς, αρκετές ημέρες μετά την επέτειο, διοργάνωνε εορταστική εκδήλωση με θέμα "Ο Πειραιάς στο Έπος του Σαράντα", σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Πειραιώς, στην αίθουσα του Ινστιτούτου στην οδό Δευτέρας Μεραρχίας.


Σημαντική Σημείωση:

Πρωτότυπο Υλικό - Πρωτότυπη Έρευνα
  • Απαγορεύεται η αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση κειμένου και εικόνας με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο. 
  • Επιτρέπεται η κοινοποίηση του συνδέσμου. Sharing is caring

Σχόλια