Το εν Κορυδαλλώ Εργοστάσιον Καλλιτεχνικής Αγγειοπλαστικής "Ο Κεραμεύς" ιδρύθηκε το 1929 από τον αγγειοπλάστη πρόσφυγα εκ Μικράς Ασίας Ιπποκράτη Β. Οδαμπάσογλου. Ο Ιπποκράτης Β. Οδαμπάσογλου έφθασε στην Ελλάδα μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες άλλους πρόσφυγες και εκτοπισμένους μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Όπως συνηθιζόταν εκείνα τα χρόνια, όντας ακόμη ανήλικος, εργάστηκε σε αγγειοπλαστεία της Χαλκίδος και εν συνεχεία στο γνωστό εργοστάσιο του Κεραμεικού στο νέο Φάληρο. Στα τέλη της δεκαετίας του 1920, άνοιξε το δικό του εργαστήριο αγγειοπλαστικής στον Κορυδαλλό εκμεταλλευόμενος την ευνοϊκή πολιτική που ακολουθούσε η Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων (ΕΑΠ) ως προς την εγκατάσταση βιομηχανιών/βιοτεχνιών στους προσφυγικούς συνοικισμούς για να καταπολεμηθεί η ανεργία. Κατά τη δεκαετία του 1930 ο Οδαμπάσογλου εκμεταλλευόμενος τη χαμηλή τιμή των οικοπέδων στον Κορυδαλλό αγόρασε πέντε διαδοχικά οικόπεδα στην οδό Π. Μελά, όπου θα οικοδομηθούν σταδιακά τα κτίρια του εργοστασίου παραγωγής κεραμικών υπό την επωνυμία "Ο Κεραμεύς". Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στην ίδια επιχείρηση συνέδραμαν και τα αδέλφια του Διογένης και Αριστοτέλης Οδαμπάσογλου.
Το Εργοστάσιο Καλλιτεχνικής Αγγειοπλαστικής "Ο Κεραμεύς" συνέχισε τη λειτουργία του κατά τα δύσκολα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής. Η κατάρρευση των εισαγωγών από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη και το κλείσιμο του εργοστασίου του Κεραμεικού ευνόησαν την αύξηση των πωλήσεων και την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρίας. Αμέσως μετά την Κατοχή συστάθηκε η Ομόρρυθμη Εταιρία Αδελφοί Β. Οδαμπάσογλου, όπως ακριβώς καταγράφεται στην παρακάτω διαφημιστική καταχώρηση από τα τέλη της δεκαετίας του 1940.
Μεταπολεμικά, στο οικόπεδο του εργοστασίου κατασκευάστηκε νέο τριώροφο κτιριακό συγκρότημα με σκοπό την κάλυψη των νέων παραγωγικών αναγκών και τη στέγαση του νέου εξοπλισμού (μηχανημάτων). Εκείνη την εποχή, όπως φανερώνει και η υπό εξέτασιν διαφημιστική καταχώρηση, το εργοστάσιο "Ο Κεραμεύς" παρήγαγε καλλιτεχνικά είδη όπως βάζα σε διάφορα στυλ (αρχαϊκά, μινωικά, κρητικά, ροδιακά, περσικά, βυζαντινά κ.α.), ανθοδοχεία πολύχρωμα σε σχέδια ελληνικά, αιγυπτιακά, μοντέρνα ευρωπαϊκά κ.ο.κ., σταχτοδοχεία, βαζάκια, μπιμπελώ, φοντανιέρες κ.α. αλλά και είδη κοινής χρήσης όπως πιάτα, ποτήρια, κανάτες, σαλατιέρες, κεσσέδες, βαζά γλυκού, ζαχαριέρες, βουτυριέρες κλπ.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τα προϊόντα του εργοστασίου "Ο Κεραμεύς" είχαν βραβευτεί επί σειρά ετών με τα ανώτερα βραβεία της Εκθέσεως Θεσσαλονίκης χάρις στην εξαιρετική ποιότητά τους, τον πρωτότυπο χρωματισμό τους και την εν γένει καλλιτεχνική εμφάνισή τους.
Η ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώρηση του Εργοστασίου Καλλιτεχνικής Αγγειοπλαστικής "Ο Κεραμεύς" των Αφων Β. Οδαμπάσογλου με το εργοστάσιο να καταγράφεται στη διασταύρωση των οδών Παύλου Μελά και Παλαιολόγου στον Κορυδαλλό και την Έκθεση - Πρατήριο να βρίσκεται στην οδό Σωκράτους στο κέντρο της Αθήνας.
Ειρήσθω εν παρόδω, ο Ιπποκράτης Οδαμπάσογλου (1907-1990) υπήρξε ο πρώτος εκλεγμένος Δήμαρχος Κορυδαλλού κατά την περίοδο 1951-1954, επιδεικνύοντας σημαντικό κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, η εταιρία των αδελφών Οδαμπάσογλου τέθηκε σε αναγκαστική διαχείριση, λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης δανείων και άλλων οφειλών. Τον Σεπτέμβριο του 1963, τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας (οικόπεδο, εργοστάσιο, μηχανήματα κ.ο.κ) εκπλειστηριάστηκαν με τελικό υπερθεματιστή το Ελληνικό Δημόσιο. Κάπως έτσι έληξε άδοξα η ιστορική διαδρομή της μεγαλύτερης βιομηχανίας κεραμικών του Κορυδαλλού. Στο δε οικόπεδο όπου βρισκόταν το εργοστάσιο στις μέρες μας έχει πλέον οικοδομηθεί σχολικό κτίριο.
Δείτε εδώ ένα άκρως ενδιαφέρον βίντεο σχετικά με την ιστορία του Εργοστασίου Καλλιτεχνικής Αγγειοπλαστικής "Ο Κεραμεύς".
Διαβάστε περισσότερα σχετικά:
Σημαντική Σημείωση:
Πρωτότυπο Υλικό - Πρωτότυπη Έρευνα
- Απαγορεύεται η αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση κειμένου και εικόνας με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Επιτρέπεται η κοινοποίηση του συνδέσμου. Sharing is caring
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου