Ο Πειραιάς! Είναι ένα απλό λιμάνι για όλους τους περαστικούς που από το βαπόρι τους τραβάνε για το σταθμό του Ηλεκτρικού σιδηροδρόμου. Κι όμως είναι μια από τις ομορφότερες παραλιακές πόλεις της Μεσογείου. Φρεαττύδα, Πασαλιμάνι, Καστέλλα, Τουρκολίμανο, είναι μια σειρά θαλασσινές ομορφιές, που λίγες πολιτείες την έχουν. Είν' όμορφος ο Πειραιάς μας. Κι όμως έχει μιαν έλλειψη μεγάλη, δεν έχει πράσινο, δεν έχει πνεμόνια.
Οι οικιστές του δεν πρόβλεψαν γι' αυτό. Αν ο λόφος της Καστέλλας έμενε ανοικοδόμητος κι είχε διαμορφωθή σε πάρκο, τότε η ομορφιά του θα' ταν άφθαστη. Μα στην ιστορία του δε βλέπουμε παρά λίγες προσπάθειες για το πράσινό του. Η Τερψιθέα ως τα 1860 ήταν ένας όμορφος όγκος από χώμα, αργότερα διαμορφώθηκε και δενδροφυτεύθηκε. Και τι χώρος! Ελάχιστος για μια μεγαλούπολη σαν τον Πειραιά. Στα 1871, ο Κουμουνδούρος που έκτισε την έπαυλή του στον ομώνυμο λόφο, πάνω από το Τουρκολίμανο, ύστερα από τα άρθρα του Λάντερερ στις πειραϊκές εφημερίδες της εποχής για τη δενδροφύτευση, φύτεψε με σπόρο το άλσος που υπήρχε στο λόφο πριν εγκατασταθεί εκεί ο Ναυτικός Όμιλος. Μετά το 1870, ο Γεώργιος Περρωτής, που είχε έπαυλη στην Καστέλλα, φύτεψε και εκείνος εκεί μερικά δένδρα παρακινηθείς από τα ίδια δημοσιεύματα του Λάντερερ. Επίσης, όταν παραχωρήθηκε ο χώρος του Βασιλικού Περιπτέρου στον Βασιλέα Γεώργιο Α', δενδροφυτεύθηκε το μέρος στα 1879.
Από τις νεώτερες δενδροφυτεύσεις, η δενδροφύτευσις του λόφου της Καστέλλας (Προφήτη Ηλία) έλαβε χώρα για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του έτους 1914 με πρωτεργάτες τους Προσκόπους του Πειραιά υπό την προστασία της Βασίλισσας Σοφίας (Βασίλισσα Σοφία της Ελλάδος - (Σοφία της Πρωσίας - γερμανικά: Sophie von Preußen, 14 Ιουνίου 1870 – 13 Ιανουαρίου 1932). Το ίδιο μέρος αναδασώθηκε το Φεβρουάριο του 1932 από τον Φυσιολατρικό Όμιλο Πειραιώς (ΦΟΠ) με τη βοήθεια μαθητών του ιδιωτικού λυκείου Καρούση και ομάδας προσκόπων με επί κεφαλής τον κ. Κηρύκα. Ο Δήμος Πειραιώς τότε είχε βοηθήσει πολύ στο εγχείρημα καθώς τόσο ο δήμαρχος Μιχαήλ Ρινόπουλος όσο και ο διευθυντής των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Κρίμπας είχαν κατανοήσει καλά το έργο και το υποστήριξαν δεόντως.
Ύστερα από τότε δεν έγινε καμία άλλη σχετική προσπάθεια, εκτός από εκείνη που έγινε στην Κατοχή, με αποτέλεσμα να μην μείνει δεντράκι στον Προφήτη Ηλία. Γι'αυτό κι η Ένωση Εκδρομικών και Ορειβατικών Σωματείων, μόλις ιδρύθηκε και έγινε σώμα, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 1947, έβαλε στο πρόγραμμά της σαν μια από τις κυριότερες επιδιώξεις της τη δενδροφύτευση του Προφήτη Ηλία. Σύγχρονα, ο Σύνδεσμος Γηγενών Πειραιωτών ίδρυσε μιαν Επιτροπή Πρασίνου για τους ίδιους σκοπούς. Το θέμα της δενδροφύτευσης του Προφήτη Ηλία μελετήθηκε εξονυχιστικά από τους εμπλεκόμενους οι οποίοι κατέληξαν στη διαπίστωση ότι για να δενδροφυτευθει ο λόγος της Καστέλας, έπρεπε να περιφραχτεί και να σωληνωθεί. Η περίφραξη κρινόταν απαραίτητη για να προστατευθούν τα νεαρά δενδρύλλια από τις γίδες της περιοχής και τα νεαρά παιδιά, ενώ η σωλήνωση θα βοηθούσε ώστε το καλοκαίρι να ποτίζονται τα φυτά και να μην ξεραθούν.
Μετά την σχετική αδυναμία του Δήμου Πειραιώς να συνδράμει οικονομικά στο έργο, η Ένωση απευθύνθηκε στην Α.Μ. τη Βασίλισσα ώστε να αναλάβει υπό την Υψηλήν Προστασίαν Της το έργο, όπως και εγένετο. Ακολούθησε μια μελέτη περιφράξεως του λόφου από τον Δήμο Πειραιώς (σσ. η οποία παραδόθηκε στα τέλη του έτους 1947) καθώς και έτερη μελέτη σωληνώσεως από την Εταιρία Υδάτων. Τη στιγμή που οι οικονομικές δυσχέρειες και το υψηλό κόστος της περιφράξεως έμοιαζαν να αποτελούν ανυπέρβλητα εμπόδια, ο διευθυντής της Αστυνομίας Βρανόπουλος ανακοίνωσε τη διάθεση 25.000 δέντρων για την δενδροφύτευση του Προφήτη Ηλία καθώς και ειδικού αγκαθωτού σύρματος για την περίφραξη του χώρου.
Κατά αυτόν τον τρόπο λοιπόν, στις 11 Φεβρουαρίου του 1948, μετά από τον καθιερωμένο αγιασμό, ξεκίνησε η δενδροφύτευση υπό μια πολύ βοηθητική βροχή. Παρόντες στη δράση δενδροφύτευσης βρίσκονταν ο δήμαρχος Πειραιώς Γέωργιος Χαραλαμπόπουλος, ο δήμαρχος Νικαίας Παναγιώτης Αλμπάνης, ο Διευθυντής της Αστυνομίας Βρανόπουλος συνοδεία πολλών αξιωματικών και αστυφυλάκων, ο αντιπρόσωπος των Γηγενών Πειραιωτών Μουλός, ο Μ.Γ. Μπακούρης ως Πρόεδρος της Ενώσεως Εκδρομικών και Ορειβατικών Σωματείων Περιφέρειας Πειραιώς με πλήθος εκδρομέων, καθώς και μια ομάδα πυροσβεστών με δυο βυτία για το πότισμα. Τα τέσσερα πρώτα δέντρα φυτεύτηκαν από τους δυο παριστάμενους Δημάρχους, τον αρχηγό της Αστυνομίας και τον Πρόεδρο της Ενώσεως Εκδρομικών και Ορειβατικών Σωματείων Περιφέρειας Πειραιώς ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανέλαβε το καθήκον του ποτίσματος των δέντρων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Διαβάστε σχετικά θέματα:
Σημαντική Σημείωση:
- Πρωτότυπο Υλικό - Πρωτότυπη Έρευνα
- Απαγορεύεται η αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση κειμένου και εικόνας με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Επιτρέπεται η κοινοποίηση του συνδέσμου. Sharing is caring
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου