ΦΛΕΡΙΑΝΟΣ

Η οικογενειακή επιχείρηση των τεσσάρων αδελφών Φλεριανού ξεκίνησε τη δραστηριότητά της κατά τη δεκαετία του 1890 με καλλιέργειες ανθέων στη θέση "Τρεις Γέφυρες" του Κηφισού, στη Φιλαδέλφεια Αττικής. Στη συνέχεια, στις αρχές του 20ου αιώνα, οι Αφοί Φλεριανοί άνοιξαν το πρώτο τους ανθοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας (οδός Σταδίου 3) καθώς και υποκατάστημα στον Πειραιά (λεωφόρος Αθηνάς και Φίλωνος). 

Κιόσκι στη Διεθνή Έκθεση Αθηνών (έτος 1903)

Η κάτωθι ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώρηση του ανθοπωλείου "Φλεριανός" προέρχεται από το "Ιστορικόν Λεύκωμα 1821-1921" του Άγγελου Α. Κοσμή (εκδόσεως εφημερίδος "Σφαίρα"). Όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε, γίνεται αναφορά μονάχα στο εν Αθήναις κατάστημα της οικογενειακής επιχείρησης, παρά το γεγονός πως υπήρχε υποκατάστημα και στον Πειραιά.


Ενδεικτική διαφημιστική καταχώρηση από τον ημερήσιο Τύπο του έτους 1921:


Έτερη ενδεικτική διαφημιστική καταχώρηση μέσα από τις σελίδες της "Εικονογραφημένης της Ελλάδος" του έτους 1925:


Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι διάδοχοι της οικογενειακής επιχείρησης άνοιξαν και άλλα ανθοπωλεία με την επωνυμία "Φλεριανός". Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως εκτός από τα φυτώρια στις "Τρεις Γέφυρες", αργότερα η παραγωγή ανθέων λάμβανε χώρα στη Βαρυμπόμπη αλλά και στο Φάληρο, για να επεκταθεί μετέπειτα στην Ανάβυσσο, στον Μαραθώνα και στο Ελληνικό.


Ενώ οι προπολεμικές ανάγκες αρχικά καλύπτονταν με κομμένα λουλούδια (λ.χ. γαρύφαλλα, τριαντάφυλλα και πολλά άλλα εποχιακά), μετά τον Πόλεμο στην αγορά εισήλθαν τα φυτά σε γλάστρα (λ.χ ορτανσίες, κυκλάμινα, γαρδένιες). Ο Ιάκωβος Φλεριανός υπήρξε εκείνος που ξεκίνησε τις πρώτες εισαγωγές φυτών από άλλες χώρες κατά τη δεκαετία του 1960 εμφανίζοντας στην ελληνική αγορά τις πρώτες στερλίτσιες από Ολλανδία όπως επίσης γαρύφαλλα και τριαντάφυλλα από την Ιταλία. 

Έτος 1964

Στις μέρες μας (21ος αιώνας), υφίστανται ακόμη ανθοπωλεία υπό την επωνυμία "Φλεριανός" (λ.χ. στην οδό Ελαιών στην Κηφισιά), τα οποία διαθέτουν άνθη, των οποίων η παραγωγή γίνεται αποκλειστικά στα ιδιόκτητα φυτώρια στο Μαραθώνα (κυρίως με τριαντάφυλλα, φίκους, μπένζαμιν, σεφλέρα, πόθους, υβίσκους, μονστέρα, πιπερόμια, φτέρες, αλεξανδρινά, στερλίτσιες, φυτά εξωτερικού χώρου και αρωματικά φυτά).

Διαβάστε σχετικά θέματα:

Τα ανθοπωλεία του Πειραιά

Σημαντική Σημείωση:

Πρωτότυπο Υλικό - Πρωτότυπη Έρευνα

  • Απαγορεύεται η αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση κειμένου και εικόνας με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο. 
  • Επιτρέπεται η κοινοποίηση του συνδέσμου. Sharing is caring

Σχόλια