Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ

Ήταν 1η Αυγούστου του 1962 όταν ο Ολυμπιακός Πειραιώς ξεκινούσε "με το αριστερό" τις υποχρεώσεις του μετά την θερινή διακοπή, εκτός έδρας, κόντρα στην ρουμάνικη Steagul Roșu Brașov (Ερυθρά Σημαία), στα πλαίσια του Βαλκανικού Κυπέλλου, με μια βαριά ήττα με 6-2 (σσ. τα δυο γκολ του Ολυμπιακού Πειραιώς είχε πετύχει ο Ηλίας Υφαντής). 


Οι Πειραιείς, οι οποίοι είχαν εμφανιστεί ανέτοιμοι και ... απροπόνητοι, είχαν καταρρεύσει από τα πρώτα λεπτά της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης γνωρίζοντας μια από τις πλέον βαριές τους ήττες. Για την ιστορία, η συγκεκριμένη αναμέτρηση υπήρξε η μοναδική ήττα του ΟΣΦΠ στην εν λόγω διοργάνωση, ο οποίος είχε νωρίτερα κερδίσει διαδοχικά την Steagul Roșu Brașov (1-0), την τουρκική Galatasaray (1-0) και την γιουγκοσλάβικη Sarajevo (3-2) στο Στάδιο Καραϊσκάκης την άνοιξη του 1962, είχε έρθει ισόπαλος με την Sarajevo (3-3) εκτός έδρας στις 17 Μαΐου του 1962, ενώ αργότερα, τον Οκτώβριο του ιδίου έτους είχε έρθει επίσης ισόπαλος με την Galatasaray στην Κωνσταντινούπολη (1-1), με αποτέλεσμα να τερματίσει στην πρώτη θέση του Ομίλου του. Ομοίως, στον δεύτερο Όμιλο της σχετικής διοργάνωσης, πρώτη είχε τερματίσει η βουλγαρική Levski Sofia, με την οποία ο Ολυμπιακός αναμετρήθηκε αρχικά σε διπλά παιχνίδια (νίκη 1-0 στο Καραϊσκάκης στις 3 Απριλίου του 1963 με γκολ του Σιδέρη και ήττα 1-0 στο Εθνικό Στάδιο Vasil Levski στη Σόφια, στις Μαΐου του 1963). Για την ανάδειξη του νικητή, χρειάστηκε τρίτο παιχνίδι μεταξύ Ολυμπιακού Πειραιώς και  Levski Sofia, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και κρίθηκε με γκολ του Μίμη Στεφανάκου στο 87ο λεπτό (τελικό αποτέλεσμα 1-0), με τον Ολυμπιακό να κατακτά το Βαλκανικό Κύπελλο. 


Παρεμπιπτόντως, ο κάτωθι εικονιζόμενος Μίμης Στεφανάκος (19 Οκτωβρίου 1936 - 17 Δεκεμβρίου 2021), υπήρξε σύμφωνα με τον Τύπο, ο μοναδικός ερυθρόλευκος "διασωθείς" από εκείνο το "ναυάγιο" στο Μπράσωφ, την 1η Αυγούστου του 1962:


Μετά τον προαναφερθέντα αγώνα για το Βαλκανικό Κύπελλο, η πειραϊκή ομάδα ξεκινούσε μια τουρνέ στη Ρωσία όπου θα αντιμετώπιζε διαδοχικά την μολδαβική Kishinev, την φημισμένη και κραταιά Σπαρτάκ Μόσχας καθώς και την Δυναμό Κιέβου, στην οποία έπαιζε ο γνωστός Valeriy Lobanovskyi. 





Σημαντική Σημείωση:

Πρωτότυπο Υλικό - Πρωτότυπη Έρευνα
  • Απαγορεύεται η αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση κειμένου και εικόνας με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο. 
  • Επιτρέπεται η κοινοποίηση του συνδέσμου. Sharing is caring

Σχόλια