ΘΡΕΨΙΝΗ [ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑΦΙΔΟΣ ΤΩΝ ΑΦΩΝ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ]

"Θρεψίνη" υπήρξε η εμπορική ονομασία ενός ιδιαιτέρως δημοφιλούς τροφίμου το οποίο κυκλοφόρησε στην Ελλάδα αρχικά κατά τη δεκαετία του 1930 και, εν συνεχεία, μετά το πέρασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής, επανακυκλοφόρησε με μεγάλη επιτυχία κατά τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες. Επί της ουσίας επρόκειτο για μια πυκνή γλυκιά κρέμα (σαν μαρμελάδα), με βάση το συμπυκνωμένο εκχύλισμα σταφίδας, γνωστό επίσης ως σταφιδίνη, το οποίο εισήχθη στην αγορά από την εν Πειραιεί επιχείρηση εμπορίας και επεξεργασίας σταφίδας των Αδελφών Α. και Γ. Μιχαηλίδου με εργοστάσια επί της οδού Κόνωνος και πρατήρια στον Πειραιά (οδός Αλιπέδου), στην Αθήνα (οδός Σοφοκλέους) και στη Θεσσαλονίκη.


Κατά τις δύσκολες μεταπολεμικές δεκαετίες του 1950 και του 1960, η "Θρεψίνη" αποτελούσε το πλέον αγαπημένο (και ίσως το μοναδικό) γλύκισμα των παιδιών που μεγάλωσαν εκείνα τα χρόνια. 

Ιστορικό τεκμήριο από τον Τύπο του έτους 1945 με αναφορά στην επαναλειτουργία του Εργοστασίου των Αδελφών Μιχαηλίδου και τη διάθεση "Θρεψίνης" λιανικώς και χονδρικώς στα εν Αθήναις και εν Πειραιεί πρατήρια της επιχείρησης:


Διαφημιστική καταχώρηση της "Θρεψίνης" από τις σελίδες του πειραϊκού Τύπου του έτους 1949. Η εν λόγω καταχώρηση, υπό την επιμέλεια της διαφημιστικής εταιρίας "Αλέκτωρ", έφερε τον τίτλο "Και πάλιν η θρεψίνη", κάνοντας αναφορά στην μεταπολεμική επαναδιάθεση του προϊόντος "μετά από δεκαετή αναγκαστική διακοπή":



Έτερη διαφημιστική καταχώρηση της επιχείρησης Εμπορίας και Βιομηχανίας Σταφίδας των Αδελφών Α. & Γ. Μιχαηλίδου στην οποία, συν τοις άλλοις, καταγράφονται τα πρατήρια εν Αθήναις, εν Πειραιεί και στη Θεσσαλονίκη καθώς και οι εργοστασιακές εγκαταστάσεις, επίσης στον Πειραιά. 


Σημαντική Σημείωση:

Πρωτότυπο Υλικό - Πρωτότυπη Έρευνα
  • Απαγορεύεται η αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση κειμένου και εικόνας με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο. 
  • Επιτρέπεται η κοινοποίηση του συνδέσμου. Sharing is caring

Σχόλια