"ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥ 1833-1882 ΕΤΟΥΣ" ΥΠΟ Π. ΚΑΜΠΟΥΡΟΓΛΟΥ

Στις αρχές της δεκαετίας του 1880, ο Παντολέων Καμπούρογλου ολοκλήρωσε το έργο του υπό τον τίτλο "Ιστορία του Πειραιώς από του 1833-1882 έτους" (Γενική κατάστασις – κίνησις εμπορίου – ναυτιλία – βιομηχανία) το οποίο εκδόθηκε από το αθηναϊκό τυπογραφείο "Ο Ασμοδαίος" του Γ. Σταυριανού. Ο Π. Καμπούρογλου, με το πόνημά του, προσέφερε μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη στατιστική του εμπορίου, της ναυτιλίας και της βιομηχανίας του Πειραιώς, της "πρώτης εμπορικής πόλεως της όλης Ελλάδος", αποτυπώνοντας την οικονομική εικόνα αυτής με αρκετά αναλυτικό τρόπο. 

Πιο συγκεκριμένα, στις περίπου 110 σελίδες του εν λόγω βιβλίου, ο Π. Καμπούρογλου παρουσίασε τον κεντρικό λιμένα Πειραιώς (με λεπτομέρειες σχετικές με τα ακτοπλοϊκά και διεθνή δρομολόγια, με τις ακριβείς ώρες αφίξεων και αναχωρήσεων των ατμόπλοιων αλλά και τη γενική κίνηση του Λιμένος Πειραιώς), τις ασφαλιστικές εταιρείες, τον πληθυσμό της πόλης ανά επαγγελματική και κοινωνική κατηγορία, την ιστορία και τα εισοδήματα του Δήμου Πειραιώς, τις πλατείες, τις οδούς και τους ιερούς ναούς, το (νέο) Φάληρο, τα εκπαιδευτικά, τα δημόσια και τα φιλανθρωπικά καταστήματα, το Δημοτικό Μουσείο, το Νομισματικό Μουσείο, τα υδραυλικά έργα, το αεριόφως, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, την εμπορική κίνηση, κατάλογο διαφόρων επαγγελματιών (αλιέων και ιχθυοπωλών, αρτοπωλών, αργυραμοιβών, αμαξηλατών, βαρελοποιών, βυρσοδεψών, εργοστασιαρχών, καφεπωλών, πωλητών οινοπνευματωδών, σαπωνοποιών, σιδηρουργών κλπ.) καθώς και τη δομή της εν Πειραιεί Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως πάνω από το ένα τρίτο του έργου αναφέρεται στα βιομηχανικά καταστήματα του Πειραιά (κλωστήρια, νηματοποιεία, υφαντήρια, βαφεία, χαρτοποιεία, επιπλοποιεία, καθεκλοποιεία, πνευματοποιεία/αποστακτήρια, μηχανουργεία, ατμόμυλους κλπ.) και στους παραγγελιοδόχους που δραστηριοποιούνταν στην πόλη. 


Ιστορικό τεκμήριο από τις σελίδες του πειραϊκού Τύπου του έτους 1884 σχετικά με το πόνημα του Παντολέοντος Καμπούρογλου "Ιστορία Πειραιώς", το οποίο επωλείτο αντί μιας δραχμής, στο τυπογραφείο της εφημερίδας "Σφαίρα":


Στις μέρες μας, οι ενδιαφερόμενοι να αποκτήσουν το πολύτιμο αυτό εργαλείο μελέτης της πειραϊκής ιστορίας, μπορούν να απευθυνθούν στο εν Αθήναις βιβλιοπωλείο / παλαιοβιβλιοπωλείο του Διονυσίου Καραβία το οποίο είχε ανατυπώσει το συγκεκριμένο βιβλίο κατά το έτος 1985 ή να το ψάξουν σε άλλα παλαιοβιβλιοπωλεία. 

Σημαντική Σημείωση:

Πρωτότυπο Υλικό - Πρωτότυπη Έρευνα
  • Απαγορεύεται η αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση κειμένου και εικόνας με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο. 
  • Επιτρέπεται η κοινοποίηση του συνδέσμου. Sharing is caring

Σχόλια