Στον Πειραιά του Μεσοπολέμου, ένα εκ των πλέον γνωστών και δημοφιλών καφεκοπτείων της πόλεως λειτουργούσε επί της οδού Καραΐσκου, πλησίον της πλατείας Κοραή και του Α' Γυμνασίου Πειραιώς. Η επιχείρηση των Γ. Δρίτσα και Π. Ριζόπουλου με τον περίφημο καφέ "ΔΡΙΖΟ" (από την ένωση του "Δ" του Δρίτσα και του "ΡΙΖΟ" του Ριζόπουλου), η οποία συναγωνιζόταν την αντίστοιχη των αδελφών Λουμίδη (σσ. από το 1919 στην οδό Τσαμαδού), επιβίωσε για αρκετά χρόνια, μέχρι και τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1920, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στον Μέγα Οδηγό Πειραιώς του 1929-1930, το καφεκοπτείο του Τσακωνικής καταγωγής Γ. Δρίτσα και του Π. Ριζόπουλου καταγραφόταν επί της οδού Ρεπούλη 27 (σσ. νυν οδός Σωτήρος). Στις σελίδες του ιδίου Οδηγού υφίσταται μάλιστα ξεχωριστή διαφημιστική καταχώρηση του Ηλεκτροκίνητου Καφεκοπτείου των Γ. Δρίτσα και Π. Ριζόπουλου ("προτιμάτε τους εκλεκτούς καφέδες μας") η οποία βρίσκεται στο αρχείο του παρόντος ιστολογίου.
Ιστορικό τεκμήριο από τον πειραϊκό Τύπο του έτους 1933 σύμφωνα με το οποίο η υπό εξέτασιν επιχείρηση των Δρίτσα και Ριζόπουλου βρισκόταν στη συμβολή της οδού Καραϊσκου και Ρεπούλη (νυν Σωτήρος), έναντι του παλαιού καταστήματος.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως αρκετές συλλεκτικές συσκευασίες καφέ "ΔΡΙΖΟ" - όπως λ.χ. το κάτωθι εικονιζόμενο μεταλλικό κουτί κομμένου καφέ "ΔΡΙΖΟ" με σήμα την "Αμαλία" και σλόγκαν "ο καφές της εμπιστοσύνης του ελληνικού σπιτιού" - διασώζονται μέχρι τις μέρες μας και πωλούνται σε ιστότοπους δημοπρασιών.
Διαφημιστική καταχώρηση του καφέ "ΔΡΙΖΟ" (Γ. Δρίτσας - Π. Ριζόπουλος) με το γνωστό σλόγκαν "Ο καφές της εμπιστοσύνης του ελληνικού σπιτιού", με πενταψήφιο τηλέφωνο επικοινωνίας:
Ενδεικτική μεταπολεμική διαφημιστική καταχώρηση του Καφέ "ΔΡΙΖΟ" - Τα Δυο Αραπάκια (σσ. μια ονομασία η οποία δεν θα περνούσε απαρατήρητη στη σημερινή κοινωνία της "κορεκτίλας"), μέσα από τις σελίδες του Τύπου του έτους 1958.
Καφές "ΔΡΙΖΟ" - Τα δυο Αραπάκια (έτος 1958) |
Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως σε διάφορες παλαιές φωτογραφίες του Πειραιά έχουν αποτυπωθεί διαφημιστικές πινακίδες του καφέ "ΔΡΙΖΟ", οι οποίες τοποθετούνταν συνήθως σε περίπτερα.
ΔΡΙΖΟ - Το Σπίτι του Καφέ (έτος 1971) |
Ενδεικτική ιστορικό τεκμήριο από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 με αναφορά στα 40 χρόνια λειτουργίας του εν Πειραιεί καφεκοπτείου "ΔΡΙΖΟ".
Στον απόηχο της πάλαι ποτέ σύμπραξης του Γ. Δρίτσα και του Π. Ριζόπουλου ("ΔΡΙΖΟ"), αξίζει τον κόπο να αναφερθούμε έστω και συνοπτικά σε δυο συνονόματες επιχειρήσεις που ασχολούνται επίσης με τον καφέ μέχρι σήμερα (21ος αιώνας).
Αρχικά λοιπόν, εν Αθήναις, επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας μια υπεραιωνόβια οικογενειακή επιχείρηση (Καφεκοπτείο "Ριζόπουλος"), η οποία δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα (έτος 1901) αρχικά από τον εξ Αιγιαλείας Αχαΐας Ανδρέα Ριζόπουλο - ο οποίος τριγυρνούσε στην πόλη με το ποδήλατό του και με έναν μικρό χειροκίνητο μύλο για τους περαστικούς και τους θαμώνες των παραδοσιακών καφενείων της εποχής - και, αργότερα, από τον αδελφό του Χαράλαμπο Ριζόπουλο. Το πρώτο μικρό κατάστημα / καφεκοπτείο "Ριζόπουλος" λειτούργησε στην οδό Ζεύξιδος (νυν Στεφάνου Στρέιτ), παραπλεύρως της πλατείας Κοτζιά και του Δημαρχείου Αθηνών. Έκτοτε, το εν λόγω καφεκοπτείο παραμένει στην ίδια τοποθεσία, με εξαίρεση το χρονικό διάστημα 1957-1959, οπότε το μαγαζί μεταφέρθηκε σε παρακείμενο δρόμο λόγω των εργασιών ανακαίνισης του οικοδομικού τετραγώνου των οδών Αθηνάς, Σοφοκλέους και Στρέιτ, καθώς και της πλατείας Κοτζιά. Κατά τον μήνα Φεβρουάριο του έτους 1959, το καφεκοπτείο "Ριζόπουλος" επανήλθε στην οδό Στρέιτ, με την επιχείρηση να επεκτείνεται στο χονδρικό εμπόριο αρχικά στην αθηναϊκή αγορά και εν συνεχεία σε όλη την Ελλάδα. Όπως ήδη αναφέραμε, το εν Αθήναις καφεκοπτείο "Ριζόπουλος" συνεχίζει την ιστορική του διαδρομή μέχρι τις μέρες μας (21ος αιώνας), με τη διεύθυνση της παραδοσιακής οικογενειακής επιχείρησης να έχει περάσει πλέον στους εγγονούς του Χαράλαμπου Ριζόπουλου.
Αντίστοιχα, στο Μοσχάτο εδρεύει η Ι.Γ. Δρίτσας ΕΕΒΕ, μια οικογενειακή ελληνική επιχείρηση η οποία επίσης δραστηριοποιείται στον κλάδο του καφέ από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Πιο συγκεκριμένα, ο Γεώργιος Δρίτσας άνοιξε το 1972 ένα μικρό καφεκοπτείο στα Ιλίσια των Αθηνών, με τη διανομή να γίνεται εκείνα τα χρόνια με τη χρήση ποδηλάτου. Στα τέλη της ιδίας δεκαετίας, λειτούργησε το εργοστάσιο Δρίτσας - Χρυσός Καφές στο Μοσχάτο.
Σημαντική Σημείωση:
Πρωτότυπο Υλικό - Πρωτότυπη Έρευνα
- Απαγορεύεται η αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση κειμένου και εικόνας με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Επιτρέπεται η κοινοποίηση του συνδέσμου. Sharing is caring
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου