Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΓΛΟ-ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ [02.1857]

Στα μέσα Φεβρουαρίου του έτους 1857, η Αγγλία και η Γαλλία ξεκινούσαν την απόσυρση των στρατιωτικών σωμάτων Κατοχής που βρίσκονται στον Πειραιά από τον Μάιο του έτους 1854, τερματίζοντας έτσι την μαύρη περίοδο αποκλεισμού του επινείου της πρωτεύουσας επί τρία σχεδόν χρόνια. 

Οι σχετικές αποφάσεις αποχώρησης των αγγλογαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων είχαν παρθεί και επικυρωθεί νωρίτερα, στις αρχές Φεβρουαρίου του 1857. Μάλιστα, για αυτόν τον λόγο είχαν σταλεί αγγλικά και γαλλικά πλοία στον Πειραιά και στη Σαλαμίνα, με σκοπό την επιβίβαση του στρατού Κατοχής. Σύμφωνα δε με τις αρχικές εκτιμήσεις, όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις αναμένονταν να έχουν αποσυρθεί μέχρι το τέλος του μηνός Φεβρουαρίου. 



Οι πρώτες επιβιβάσεις και αναχωρήσεις Γάλλων στρατιωτών καταγράφηκαν στις 14 και στις 15 Φεβρουαρίου του 1857:



Ένεκα της αναχωρήσεως των αγγλογαλλικών στρατευμάτων, ο τότε επικεφαλής του Γαλλικού Βασιλικού Στόλου στη Μεσόγειο (flotte du Levant) ναύαρχος Κόμης Louis Édouard Bouët-Willaumez αποχαιρέτιζε τους Άγγλους και τους Γάλλους στρατιώτες ως εξής:



Για την ιστορία, ο πρώτος αγγλογαλλικός αποκλεισμός του Πειραιά (και περιοχών της Αθήνας) της περιόδου 1854-1857, εντασσόταν στα πλαίσια των επιχειρήσεων των Άγγλων / Γάλλων κατά τον Κριμαϊκό Πόλεμο. Υπό την πίεση της αγγλογαλλικής Κατοχής, ο Όθων και η Ελλάδα αναγκάστηκαν να διακηρύξουν την ουδετερότητα της χώρας ως προς τον Κριμαϊκό Πόλεμο και να αποσύρουν τα στρατιωτικά σώματα που είχαν προωθηθεί στις υπό Οθωμανική κατοχή περιοχές της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.

Η τρίχρονη Κατοχή των Αγγλογάλλων του 1854-1857 χαρακτηρίστηκε μεν από τη διενέργεια διαφόρων κοινωφελών έργων, πλην όμως στιγματίστηκε από διάφορες επιδείξεις αλαζονείας και αυθαιρεσίας εκ μέρους των στρατιωτικών δυνάμεων όπως επίσης από την φονική επιδημία χολέρας που θέρισε πληθυσμιακά την Αθήνα και τον Πειραιά προερχόμενη από το πλήρωμα ενός γαλλικού πλοίου.

Διαβάστε σχετικά θέματα:



Σημαντική Σημείωση:

Πρωτότυπο Υλικό - Πρωτότυπη Έρευνα
  • Απαγορεύεται η αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση κειμένου και εικόνας με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο. 
  • Επιτρέπεται η κοινοποίηση του συνδέσμου. Sharing is caring

Σχόλια