Το εν Πειραιεί ξενοδοχείο "Διογένης", ιδιοκτησίας Σπυρίδωνος Παπαθεοχάρη, υπήρξε ουσιαστικά η θεμέλιος λίθος της μετέπειτα αυτοκρατορίας της οικογενείας Παπαθεοχάρη η οποία αργότερα διέπρεψε κυρίως στον κλάδο της νυχτερινής διασκέδασης. Το Ξενοδοχείο "Διογένης" (Hotel Diogenis) λειτούργησε στη συμβολή της λεωφόρου Βασιλέως Γεωργίου Α' 27 με την οδό Οδυσσέως Ανδρούτσου, μεταξύ Δημοτικού Θεάτρου και Αγάλματος της Μητέρας, από τα μέσα της δεκαετίας του 1970.
Εντός του ομωνύμου ξενοδοχείο, όπως ήταν σύνηθες εκείνη την εποχή, και πιο συγκεκριμένα στο υπόγειο με είσοδο από την οδό Οδυσσέα Ανδρούτσου, λειτουργούσε νυχτερινό κέντρο με την ίδια επωνυμία ("Διογένης"), στο οποίο εμφανίζονταν ζωντανά διάφοροι λαϊκοί τραγουδιστές και τραγουδίστριες.
Ενδεικτική αρχειακή αναφορά στο εν Πειραιεί νυκτερινό κέντρο "Διογένης" (σσ. υπήρχε ήδη το "Διογένης Νο.2" στη λεωφόρο Συγγρού), από το έτος 1977:
Ανάλογες αρχειακές αναφορές στο νυχτερινό κέντρο "Διογένης" μέσα από τις σελίδες του πειραϊκού Τύπου των αρχών της δεκαετίας του 1980.
Ως γνωστόν, ο υιός του Σπυρίδωνος Παπαθεοχάρη, Ιωάννης, αρχής γενομένης από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, μετέφερε το νυχτερινό κέντρο "Διογένης" στη λεωφόρο Συγγρού, εκεί όπου λειτούργησε το "Διογένης Παλλάς" (μετέπειτα "Διογένης Studio") αλλά και το "Απόλλων Παλλάς", το οποίο "απογειώθηκε" με την παρουσία κυρίως του Λευτέρη Πανταζή και άλλων πρωτοκλασάτων λαϊκών καλλιτεχνών (Δ. Κοντολάζος, Π. Τερζής, Α. Διονυσίου, Π. Παπαδοπούλου, Δάκης, Πωλίνα, Μαρινέλλα, Γιάννης Πάριος Άννα Βίσση, Καίτη Γαρμπή, Α. Ρέμος και πολλοί άλλοι) και καθιερώθηκε για τρεις δεκαετίες ως ένα από τα κορυφαία νυχτερινά κέντρα της Αθήνας (σσ. στην ιστορία έμεινε το σλόγκαν "Διογένης Παλλάς, πρέπει να πας").
Ειρήσθω εν παρόδω, αξίζει να αναφέρουμε πως ο ίδιος ο Λευτέρης Πανταζής έχει αναφέρει σε συνέντευξή του ότι την εποχή που εργαζόταν ως λούστρος στους δρόμους του Πειραιά, σε μικρή ηλικία, είχε γνωρίσει τον επιχειρηματία Σπυρίδωνα Παπαθεοχάρη, στον οποίον είχε διαμηνύσει πως μια μέρα, στο μέλλον, θα τραγουδούσε στον "Διογένη", όπερ και εγένετο δυο δεκαετίες αργότερα.
Εκτός από το "Διογένης Παλάς", η Όμιλος Παπαθεοχάρη με πρωτεργάτη τον Γιάννη Παπαθεοχάρη και συνεχιστές του υιούς του Διογένη και Απόλλωνα, κυριάρχησε όπως προείπαμε στο χώρο της εστίασης και της νυχτερινής διασκέδασης με τα κέντρα όπως το "Balux", το "Αθηνών Αρένα", το "Ακάνθους", ο "Αστέρας Γλυφάδας" κ.α.
Όλα βέβαια ξεκίνησαν από την κάτωθι εικονιζόμενη συμβολή των οδών Βασιλέως Γεωργίου Α' και Οδυσσέως Ανδρούτσου στον Πειραιά (σσ. στο ισόγειο του εν λόγω κτιρίου λειτούργησε για πολλά χρόνια υποκατάστημα της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος ενώ εδώ και ορισμένα χρόνια αποτελεί τμήμα των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς):
Σημαντική Σημείωση:
Πρωτότυπο Υλικό - Πρωτότυπη Έρευνα
- Απαγορεύεται η αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση κειμένου και εικόνας με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Επιτρέπεται η κοινοποίηση του συνδέσμου. Sharing is caring
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου