Η ΕΝ ΝΕΩ ΦΑΛΗΡΩ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΚΑΤΣΑΡΑ "ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΝ"

Στο νέο Φάληρο των αρχών της δεύτερης δεκαετίας του 20ου αιώνα, ο καθηγητής νευρολογίας και ψυχιατρικής Μιχαήλ Κ. Κατσαράς (1860-1939) ίδρυσε την "Ιπποκράτειον" Νευρολογική Κλινική στο νέο Φάληρο, η οποία στεγάστηκε στην έπαυλη Ρετσίνα. 

Έτος 1911

Έτος 1911

Έναν μόλις χρόνο προ της ιδρύσεως της προαναφερθείσης νευρολογικής κλινικής, ο Κωνσταντίνος Μ. Κατσαράς, υιός του προαναφερόμενου διαπρεπούς ιατρού και καθηγητή Μιχαήλ Κ. Κατσαρά (βλέπε παρακάτω), είχε ταξιδέψει μέχρι το Βερολίνο με σκοπό την παρακολούθηση κλινικών καθηγητών και την τελειοποίηση των γνώσεών του περί των νευρικών και ψυχικών νοσημάτων.


Από τα πρώτα κιόλας έτη λειτουργίας της εν νέω Φαλήρω Νευρολογικής Κλινικής "Ιπποκράτειον", δεν έλειψαν τα δυσάρεστα γεγονότα, όπως λ.χ. η κάτωθι αναφερόμενη αυτοκτονία ασθενούς:


Στα μέσα της δεκαετίας του 1910, τη διεύθυνση της ως άνω Νευρολογικής Κλινικής "Ιπποκράτειον" είχε πλέον αναλάβει ο Κωνσταντίνος Μ. Κατσάρας. Στην εν λόγω κλινική, η οποία βρισκόταν πλησίον του σταθμού του μεγάλου σιδηροδρόμου στο νέο Φάληρο, γίνονταν δεκτοί πάσχοντες νευρικών νοσημάτων Α', Β' και Γ' τάξεως.


Κατά το έτος 1915, ο Κωνσταντίνος Μ. Κατσαράς, εκτός από τη διεύθυνση της Νευρολογικής Κλινικής "Ιπποκράτειον" στο νέο Φάληρο, εγκαταστάθηκε στον Πειραιά, δεχόμενος πάσχοντες νευρικών και ψυχικών νοσημάτων καθημερινά, στην οικία του, στην οδό Νοταρά 48Α (σσ. νωρίτερα ο ιατρός Κ.Μ. Κατσάρας καταγραφόταν με οικία επί της οδού Δημητρίου Φαληρέως 2Β, στο νέο Φάληρο).


Στα τέλη της δεκαετίας του 1920, σύμφωνα με τις πληροφορίες σχετικού Οδηγού του Πειραιώς, ο νευρολόγος Κ. Κατσαράς καταγραφόταν με ιατρείο επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη 17.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, ο νευρολόγος και ψυχίατρος Κωνσταντίνος Μ. Κατσαράς δεχόταν ασθενείς προς εξέτασιν και θεραπεία στο "Ηλεκτροθεραπευτικόν Ινστιτούτον" της υφιστάμενης Νευρολογικής Κλινικής "Ιπποκράτειον" στο νέο Φάληρο καθώς και στο αντίστοιχο εν Πειραιεί "Ηλεκτροθεραπευτήριον" το οποίο λειτουργούσε στη συμβολή της λεωφόρου Σωκράτους με την οδό Σκουζέ 33, πλησίον Τερψιθέας


Ήδη από τη δεκαετία του 1930,
ο Κωνσταντίνος Μ. Κατσαράς είχε να επιδείξει αξιόλογο συγγραφικό έργο, εκδίδοντας τα βιβλία "Γύρω από τη διάνοια και το σώμα", "Γύρω από τη σύγχρονη ζωή""Ηθικαί υποχρεώσεις σεξουαλισμός και γάμος" (1935), "Οίνος και Αλκοολισμός" (1936), "Η Χαρά της Ζωής" (μετά 12 εικόνων - 1937), "Οινοποσία και Δηλητηριάσεις", "Ο αντι-αλκοολικός αγώνας εν σχέσει με την Εθνικήν μας Οικονομίαν" κ.α.



Μετά τον Πόλεμο και την Κατοχή, ο νευρολόγος Κωνσταντίνος Μ. Κατσαράς δεν καταγράφεται σε κανέναν διαθέσιμο Οδηγό της πόλεως του Πειραιώς, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα πως πιθανότατα μετοίκησε από την Πειραιά στην Αθήνα, παύοντας κάθε επαγγελματική δραστηριότητα εν Πειραιεί, είτε προ της ενάρξεως του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, είτε κατά τη διάρκεια του Β' Π.Π. (σσ. αναρίθμητοι Πειραιείς αναχώρησαν για πάντα από τον Πειραιά συνέπεια των βομβαρδισμών που έπληξαν την πόλη). Ταυτόχρονα, δεν υφίσταται κάποιο τεκμήριο λειτουργίας της Νευρολογικής Κλινικής "Ιπποκράτειον" στο νέο Φάληρο μετά τον Πόλεμο.

Πάντως, μεταπολεμικά, ο Κωνσταντίνος Μ. Κατσάρας συνέχισε το συγγραφικό του έργο ("Μη πίνετε και μη μεθάτε : γραμμένο για τους εργάτες" (1948), "Πως θα γίνουμε καλοί άνθρωποι", "Η νοικοκυροσύνη της γυναίκας", "Η ζωή στο ύπαιθρο" κ.α.). Ταυτόχρονα ομιλίες του μεταδίδονταν στο ραδιόφωνο ενώ ο Τύπος συχνά φιλοξενούσε τις απόψεις του επί διαφόρων κοινωνικών θεμάτων. 

Έτος 1949

Έτος 1951

Έτος 1952

Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, στον Τύπο της εποχής εκείνης καταγράφηκε η αλλαγή του ιατρείου του Κωνσταντίνου Μ. Κατσαρά και η μεταφορά του στην οδό Ηπείρου 27, στην Αθήνα.

Έτος 1956

Ο νευρολόγος - ψυχίατρος Κωνσταντίνος Μ. Κατσάρας αποβίωσε κατά το έτος 1958.

Έτος 1958

Στο σημείο αυτό, κρίνεται σκόπιμο να γίνει μια συνοπτική αναφορά, στον ιδρυτή της νευρολογικής κλινικής "Ιπποκράτειον", Μιχαήλ Κ. Κατσαρά.
  • Μιχαήλ Κ. Κατσαράς (1860-1939)
Ο Μιχαήλ Κατσαράς γεννήθηκε στη νήσο της Σύμης στις 5 Μαρτίου του 1860. Μετά την ολοκλήρωση των εγκυκλίων σπουδών του στην ιδιαίτερή του πατρίδα (Σύμη), στον Πύργο και στην Αθήνα, σπούδασε ιατρική στο τότε Εθνικό Πανεπιστήμιο λαμβάνοντας τον τίτλο του διδάκτορα. Ακολούθως ταξίδεψε στο Παρίσι της Γαλλίας, όπου συνέχισε την ιατρική του εκπαίδευση στο νοσοκομείο Salpêtrière, κοντά στον θεμελιωτή της Νευρολογίας Καθηγητή Jean-Martin Charcot (1825-1893), εμβαθύνοντας στην Νευρολογία και την Ψυχιατρική. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, κατά το 1883, εισήγαγε την Νευρολογία και την Ψυχιατρική, διδάσκοντας με την ιδιότητα του Υφηγητή. Το 1893 εκλέχθηκε τακτικός Καθηγητής της Νευρολογίας και των Φρενικών νόσων. Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Μιχαήλ Κατσαράς διετέλεσε Πρύτανης του Εθνικού Πανεπιστημίου (1907-1908), Ακαδημαϊκός (1929), έλαβε τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή (1930) ενώ διατέλεσε και Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών (1935). 


Αξιομνημόνευτο είναι το γεγονός πως κατά το έτος 1904, κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, ιδρύθηκε το "Αιγινήτειο" Νοσοκομείο, αξιοποιώντας το κληροδότημα του Διονυσίου και της Ελένης Αιγινήτη. (βασιλικό διάταγμα 19/7/1904). Η λειτουργία του νοσοκομείου ξεκίνησε το 1905 ως ενιαία έδρα "Νευρικών και Φρενικών (Ψυχικών) Νοσημάτων" του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Μιχαήλ Κατσάρας δικαίως θεωρείται ο θεμελιωτής της Νευρολογίας και της Ψυχιατρικής στην Ελλάδα καθώς υπήρξε ο ιδρυτής, οργανωτής και διευθυντής της πρώτης πανεπιστημιακής Νευρολογικής και Ψυχιατρικής Κλινικής στην Ελλάδα (σσ. η οποία λειτούργησε στο "Αιγινήτειο"). Ταυτόχρονα ο Κατσάρας υπήρξε συγγραφέας του πρώτου ελληνικού εγχειριδίου νευρολογίας και ψυχολογίας (1898-1900) καθώς και άλλων έργων ("Αι κυριώτεραι κρίσεις περί των έργων του κ. Μιχαήλ Κατσαρά, υφηγητού των Νευρικών και Ψυχικών Νοσημάτων", "Λόγος εισιτήριος Η Θέσις της Νευρολογίας και των Φρενιτίδων Νόσων εν τη ιατρική και εν τη επιστήμη καθόλου", "Ιπποκράτης, ο πατήρ της Κλινικής Ιατρικής").

Σημαντική Σημείωση:

Πρωτότυπο Υλικό - Πρωτότυπη Έρευνα
  • Απαγορεύεται η αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση κειμένου και εικόνας με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο. 
  • Επιτρέπεται η κοινοποίηση του συνδέσμου. Sharing is caring

Σχόλια