Την Κυριακή 21η Νοεμβρίου του έτους 1954 διεξήχθησαν σε όλη την χώρα οι δεύτερες κατά χρονική σειρά μεταπολεμικές αυτοδιοικητικές (δημοτικές και κοινοτικές) εκλογές (σσ. οι επαναληπτικές, όπου ήταν απαιτούμενες έλαβαν χώρα μια εβδομάδα αργότερα, στις 28 Νοεμβρίου του 1954).
Το γενικότερο αποτέλεσμα των συγκεκριμένων εκλογών ερμηνεύτηκε ως μια αποδοκιμασία προς την κυβέρνηση Αλέξανδρου Παπάγου (Νοέμβριος 1952 – Οκτώβριος 1955) η οποία είχε σχηματιστεί μετά την νίκη του κόμματος του Ελληνικού Συναγερμού στις εθνικές εκλογές της 16ης Νοεμβρίου 1952. Πιο συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση αναδείχθηκε σε πρωταγωνίστρια των εκλογών (σσ. ιδίως η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (Ε.Δ.Α.) του Ιωάννη Πασαλίδη) κερδίζοντας τους Δήμους Αθηναίων (όπου εκλέχθηκε ο στρατηγός Παυσανίας Κατσώτας), Πειραιώς (όπου εκλέχθηκε ο έμπορος Δημήτριος Σαπουνάκης) και Θεσσαλονίκης (όπου εκλέχθηκε ο δικηγόρος Μηνάς Πατρίκιος).
Πιο συγκεκριμένα, στον Πειραιά, ο υφασματέμπορος Δημήτριος Σαπουνάκης (1895-1965), με καταγωγή από τον Τυρό Αρκαδίας, κατήλθε ως υποψήφιος Δήμαρχος για πρώτη φορά, όντας μια προσωπική επιλογή του τότε αρχηγού της Εθνικής Προοδευτικής Ενώσεως Κέντρου (Ε.Π.Ε.Κ) Σάββα Παπαπολίτη (σσ. ο οποίος είχε αναλάβει τα ηνία του κόμματος μετά τον θάνατο του Νικολάου Πλαστήρα), υποψηφιότητα την οποία στήριξαν τα υπόλοιπα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης όπως επίσης και η Ε.Δ.Α.
Κύριος αντίπαλος του Σαπουνάκη στην συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση υπήρξε μια προσωπικότητα παμπειραϊκής ακτινοβολίας, ο Δήμαρχος Πειραιώς, πρώην Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής, συνιδρυτής και πρόεδρος του Ολυμπιακού Πειραιώς, δικηγόρος και επί σειρά ετών πολιτευτής Γιώργος Ανδριανόπουλος (25 Οκτωβρίου 1903 - 24 Φεβρουαρίου 1980). Παρά την ισχυρή κομματική και προσωπική δυναμική του Γ. Ανδριανόπουλου ο οποίος στηρίχθηκε από το κυβερνών κόμμα του Ελληνικού Συναγερμού και από τον φίλα προσκείμενο Τύπο, η επικράτηση του Δ. Σαπουνάκη από την πρώτη Κυριακή επετεύχθη με μεγάλη διαφορά. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο Γ. Ανδριανόπουλος έλαβε μόλις το 32,8% των ψήφων (σσ. έναντι του 47,3% των ψήφων που είχε λάβει ο Ελληνικός Συναγερμός στις εκλογές του 1952), ενώ αντίστοιχα, οι δυο αντί-συναγερμικοί υποψήφιοι, ο Δημήτριος Σαπουνάκης και ο ιατρός και πολιτευτής Παύλος Ντεντιδάκης, συγκέντρωσαν το 59% των ψήφων.
Σημαντική Σημείωση:
Πρωτότυπο Υλικό - Πρωτότυπη Έρευνα
- Απαγορεύεται η αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση κειμένου και εικόνας με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Επιτρέπεται η κοινοποίηση του συνδέσμου. Sharing is caring
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου