Τα εμπορικά καταστήματα των αδελφών Σερφιώτη, γόνων της γνωστής οικογενείας των πρώτων οικιστών του Πειραιώς, εξ Ύδρας ορμώμενης, από την οποία άλλωστε προερχόταν ο πρώτος Δήμαρχος Πειραιώς Κυριάκος Α. Σερφιώτης, ξεκίνησαν την οργανωμένη επαγγελματική τους δραστηριότητα στην αρχή της τελευταίας δεκαετίας του 19ου αιώνα.
Στις αρχές του 20ου αιώνα, τα καταστήματα των αδελφών Σερφιώτη τα οποία εμπορεύονταν είδη ανδρικής ενδύσεως (καπέλα, λαιμοδέτες, υποκάμισα, κολάρα, μανικετόκουμπα, αρώματα κ.α. συναφή) βρίσκονταν επί της λεωφόρου Αθηνάς, κάτωθεν της οικίας Παπαγεωργακόπουλου:
Ενδεικτική διαφημιστική καταχώρηση των πίλων που προσφέρονταν στα καταστήματα Σερφιώτη από τα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 20ου αιώνα:
Στις σελίδες του Πλήρους Οδηγού του Πειραιώς του 1906-1907, οι αδελφοί Σερφιώτη καταγράφονταν τόσο ως Έμποροι Ειδών Πολυτελείας, όσο και ως Έμποροι Πίλων, με έδρα πάντοτε επί της λεωφόρου Αθηνάς.
Έτερη ενδεικτική διαφημιστική καταχώρηση από τις αρχές της δεκαετίας του 1910:
Σε σχετικό Πανελλήνιο Οδηγό του έτους 1912, οι αδελφοί Σερφιώτη, με κατάστημα επί της ακτής Μιαούλη, καταγράφονταν τόσο στον κατάλογο των εμπόρων ανδρικών ειδών, όσο και στον αντίστοιχο κατάλογο των εν Πειραιεί πιλοπωλείων.
Ενδεικτική διαφημιστική καταχώρηση των (νέων) πίλων του καταστήματος Σερφιώτη μέσα από τις σελίδες του πειραϊκού Τύπου του έτους 1913:
Με το πέρασμα των χρόνων, όπως διαφαίνεται από τις διαθέσιμες πληροφορίες, κάποια μέλη της οικογενείας Σερφιώτη ακολούθησαν ξεχωριστές επαγγελματικές πορείες, όπως λ.χ. ο Ν. Σερφιώτης, με το κατάστημα "Νέον" το οποίο πωλούσε είδη δώρων.
Στις 23 Ιουνίου του 1917, στα χρόνια της κορύφωσης του Εθνικού Διχασμού και της δεύτερης κατοχής του Πειραιώς από τα γαλλικά στρατεύματα, τα πλήθη υποστηρικτών του Ελευθερίου Βενιζέλου που ανέμεναν την επιστροφή του, παρέλασαν στην ακτή Μιαούλη, με την τέντα του καταστήματος ανδρικών ειδών Σερφιώτη να διακρίνεται σε μια από τις φωτογραφίες που προσφέρονται μέσα από το αρχείο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας.
Στα τέλη τη δεκαετίας του 1920, σύμφωνα με καταγραφόμενα σε σχετικό Οδηγό, τα καταστήματα ανδρικών ειδών Εμμ. Σερφιώτη βρίσκονταν επί της ακτής Μιαούλη 10.
Ενδεικτικές διαφημιστικές καταχωρήσεις του καταστήματος του Ε. Σερφιώτη από τις αρχές της δεκαετίας του 1930:
Κατά το έτος 1933, καταγράφεται ο θάνατος του Εμμανουήλ Σπ. Σερφιώτη, "επίλεκτου μέλους της πειραϊκής κοινωνίας, γόνου γνωστής οικογενείας και εκ των παλαιοτέρων εμπόρων", όπως χαρακτηριστικά τονιζόταν στις νεκρολογίες που δημοσιεύτηκαν στις σελίδες του Τύπου:
Φωτογραφικό αρχειακό τεκμήριο από τα μέσα της δεκαετίας του '30 με το κατάστημα του Σερφιώτη να καταγράφεται επί της ακτής Μιαούλη πλησίον των υπολοίπων εμπορικών καταστημάτων του Γ. Δραγώνα, του Ζελιώτη και του Δαμουλάκη.
Ενδεικτική διαφημιστική καταχώρηση των καταστημάτων νεωτερισμών "Σερφιώτης" μέσα από τις σελίδες του Τύπου του έτους 1937:
Μετά τον Πόλεμο και την Κατοχή, το κατάστημα ανδρικών και γυναικείων ειδών Ε. Σερφιώτη καταγραφόταν πλέον επί της κεντρικής λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου 47.
Σημαντική Σημείωση:
Πρωτότυπο Υλικό - Πρωτότυπη Έρευνα
- Απαγορεύεται η αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση κειμένου και εικόνας με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Επιτρέπεται η κοινοποίηση του συνδέσμου. Sharing is caring
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου