ΝΕΟΣ ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΩΝ 1931-32

Ο μικρών διαστάσεων Νέος Πλήρης Οδηγός Αθηνών-Πειραιώς, Περιχώρων και Συνοικισμών του 1931-32, κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο "Αστήρ" των Αλεξάνδρου και Ευαγγέλου Παπαδημητρίου, με κόστος πέντε (5) δραχμών. Στις 128 σελίδες του εν λόγω Οδηγού παρατίθενται πληροφορίες σχετικά τις εν Αθήναις οδούς, πλατείες, στοές, υπουργεία και δημοτικά καταστήματα, στρατιωτικές και αστυνομικές υπηρεσίες, πρεσβείες και προξενεία, ταμεία, μουσεία, κλινικές και νοσοκομεία, λέσχες, εφορίες, συγκοινωνίες, τράπεζες, φαρμακεία και ξενοδοχεία. Κατά τον ίδιο τρόπο, στις τελευταίες σελίδες του Οδηγού υφίστανται αντίστοιχες πληροφορίες σχετικά με την πόλη του Πειραιώς ενώ επίσης ολίγες σελίδες αφιερώνονται στους συνοικισμούς του Βύρωνα, της Εκάλης, της νέας Ιωνίας και του νέου Φαλήρου, καθώς και στις χιλιομετρικές αποστάσεις διαφόρων τοποθεσιών της ελληνικής επικράτειας από το κέντρο των Αθηνών (πλατεία Ομονοίας).

Στο οπισθόφυλλο του εν λόγω Οδηγού προβαλλόταν ένας κατάλογος ορισμένων εκλεκτών μυθιστορημάτων, πλουσίως εικονογραφημένων, που προσφέρονταν εκείνη την εποχή από τον Εκδοτικό Οίκο "Αστήρ":


Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε πως ο εκδοτικός οίκος "Αστήρ", ο οποίος υφίσταται έως τις ημέρες μας ως Εκδοτικός Οίκος Παπαδημητρίου, ξεκίνησε την πορεία του στο χρόνο κατά το έτος 1896. Ο ιδρυτής του, Δράκος Παπαδημητρίου, προερχόμενος από μια φτωχή οικογένεια, άφησε την γενέτειρά του Στεμνίτσα Αρκαδίας κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, αναζητώντας μια καλλίτερη τύχη στην Αθήνα. Αρχικά, ο Δράκος Παπαδημητρίου, μαζί τον Σ. Παρασκευόπουλο και άλλους ίδρυσε το "Κεντρικόν Πρακτορείο Εφημερίδων", το οποίο διένειμε και πωλούσε εφημερίδες μέχρι το 1894. Μετά το τέλος του εγχειρήματος του πρακτορείου εφημερίδων, ο ίδιος αποφάσισε να ιδρύσει τον εκδοτικό οίκο "Δράκος Παπαδημητρίου" (1896), στεγάζοντας το βιβλιοπωλείο του υπό την επωνυμία "Γενικόν Βιβλιοπωλείον" αρχικά στην οδό Αιόλου και αργότερα στην οδό Σοφοκλέους, εκδίδοντας ποικίλα βιβλία και έντυπα ενώ ταυτόχρονα ανέπτυξε ιδιαίτερη δραστηριότητα στον τομέα της λαϊκής εικονογραφίας, καθρεφτίζοντας μεγάλα γεγονότα της νεοελληνικής ιστορίας. Μετά το έτος 1924, το έργο του συνέχισαν οι υιοί του, ο Αλέξανδρος και ο Ευάγγελος Παπαδημητρίου. Ο ιδρυτής του Εκδοτικού Οίκου Δράκος Παπαδημητρίου απεβίωσε το 1940, ακολούθησαν οι δύσκολες ημέρες του Πολέμου και της Κατοχής, αλλά η εκδοτική προσπάθεια συνεχίστηκε με επιτυχίες, βραβεία και διακρίσεις. Μετά τον Αλέκο Παπαδημητρίου (του Ευαγγέλου), τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης πέρασαν στην τέταρτη πλέον γενιά και στον Ευάγγελο Α. Παπαδημητρίου. Ο κατάλογος των εκδόσεων του Εκδοτικού Οίκου Παπαδημητρίου του 21ου αιώνα περιλαμβάνει θρησκευτικά βιβλία (ορθόδοξα χριστιανικά), έργα του Φώτη Κόντογλου, παιδικά βιβλία, έργα ξένης και ελληνικής λογοτεχνίας, συνεργασίες με γνωστούς καλλιτέχνες, ημερολόγια, χαρτικά είδη, ορθόδοξες εικόνες κ.α.

Σημαντική Σημείωση:

Πρωτότυπο Υλικό - Πρωτότυπη Έρευνα

  • Απαγορεύεται η αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση κειμένου και εικόνας με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο. 
  • Επιτρέπεται η κοινοποίηση του συνδέσμου. Sharing is caring

Σχόλια