Ο Σπήλιος Ι. Χαραμής (Ύδρα, 1869 - Αθήνα, 1956), γόνος παλαιάς υδραϊκής οικογένειας, υπήρξε ένας διακεκριμένος και ιδιαίτερα γνωστός οφθαλμολόγος (οφθαλμίατρος) του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, με πλούσια επιστημονική, συγγραφική και κοινωνική δράση.
Σπήλιος Ι. Χαραμής (Αρχές 20ου αιώνα) |
Στις αρχές του 20ου αιώνα, όπως άλλωστε μαρτυρούν τα κάτωθι αρχειακά τεκμήρια, ο ειδικός οφθαλμολόγος Σπήλιος Ι. Χαραμής, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Παρίσι (Γαλλία) και στο Λονδίνο (Αγγλία) και όντας μέλος της Γαλλικής Οφθαλμιατρικής Εταιρίας, διατηρούσε οφθαλμολογική κλινική στην πλατεία Μεγάλου Θεάτρου Συγγρού, επί της οδού Ευπόλιδος 6 (σσ. στη σημερινή πλατεία Κοτζιά, στο κέντρο των Αθηνών). Ο Χαραμής προσέφερε θεραπείες για πάσης φύσεως οφθαλμικές παθήσεις (τραχώματα, στραβισμός (αλληθωρία), καταρράκτης (τριχίαση), εξαγωγή μεταλλικών σωμάτων) ενώ χορηγούσε γυαλιά για μυωπία, πρεσβυωπία, αμβλυωπία κ.α.
Όπως προκύπτει από πρωτογενή έρευνα, ο Σπήλιος Ι. Χαραμής, ταξίδευε σε ετήσια σχεδόν βάση στην Ευρώπη, προκειμένου να ενημερωθεί για τις πλέον νέες μεθόδους που εφαρμόζονταν στην οφθαλμολογία.
Στις σελίδες του Πλήρους Οδηγού του Πειραιώς του 1906-1907, υφίσταται η κάτωθι ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώρηση, σύμφωνα με την οποία η εν Αθήναις οφθαλμογική κλινική του Σπήλιου Ι. Χαραμή βρισκόταν πλέον στη διασταύρωση των οδών Πειραιώς και Σωκράτους πλησίον πλατείας Ομονοίας, ενώ παράρτημα αυτής λειτουργούσε στον Πειραιά, στον αριθμό "14" της οδού Σωτείρας, παραπλεύρως της μεγάλης οικίας Σταματόπουλου.
Ενδεικτική καταχώρηση μέσα από τις σελίδες του Τύπου του έτους 1907, στην οποία μεταξύ των άλλων ο Σπήλιος Ι. Χαραμής καταγράφεται ως Υφηγητής της Οφθαλμολογίας στο Εθνικόν Πανεπιστήμιον Αθηνών.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1910, σύμφωνα με τα ήθη και το πνεύμα εκείνης της εποχής, ο Σπήλιος Ι. Χαραμής επιστρατεύτηκε για τις ανάγκες και των δυο βαλκανικών πολέμων, υπηρετώντας ως αξιωματικός / στρατιωτικός ιατρός και παρέχοντας τις υπηρεσίες του σε διάφορα σημεία του μετώπου (λ.χ. στη μάχη του Λαχανά, στη μάχη του Δεμίρ-Ισάρ κ.α.) ενώ ταυτόχρονα η εν Αθήναις οφθαλμολογική κλινική του χρησιμοποιείτο για την περίθαλψη τραυματιών με βλάβες στους οφθαλμούς αφιλοκερδώς!
Την ίδια εποχή, βάσει στοιχείων πρωτογενούς έρευνας, ο ιατρός οφθαλμικών παθήσεων Σπήλιος Χαραμής καταγραφόταν με εν Πειραιεί παρουσία στην οδό Πλούτωνος 1.
Ενδεικτικό αρχειακό τεκμήριο από τα μέσα της δεκαετίας του 1910 με αναφορά σε ταξίδι αναψυχής και κυνηγεσίας του Σπήλιου Χαραμή στην ιδιαίτερή του πατρίδα, την Ύδρα.
Στις αρχές της δεκαετίας του '20, στις σελίδες του Ιστορικού Λευκώματος 1821-1921 του Αγγέλου Α. Κοσμή, εκδόσεως της εφημερίδος "Σφαίρας", δημοσιεύονταν οι κάτωθι πέντε ολοσέλιδες καταχωρήσεις με επιστημονικές / στατιστικές αναφορές οι οποίες είχαν δημοσιευτεί στο έγκριτο Γάλλο-ελληνικό επιστημονικό περιοδικό "Ιατρική Πρόοδος", βάσει της 17ετούς εμπειρίας του οφθαλμολόγου Σπήλιου Ι. Χαραμή από τις εγχειρήσεις / θεραπείες που ο ίδιος είχε πραγματοποιήσει στις εν Πειραιεί και Αθήναις κλινικές του:
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε έστω και επιγραμματικά πως ο Σπήλιος Ι. Χαραμής είχε δημοσιεύσει πλήθος άρθρων και μελετών σε περιοδικά όπως λ.χ. στο Μηνιαίον εικονογραφημένον περιοδικόν των εφηρμοσμένων επιστημών και της βιομηχανίας "Επιστημονική Ηχώ" (1906-1928). Στις μέρες μας, κυρίως σε ιατρικές βιβλιοθήκες αλλά και σε παλαιοβιβλιοπωλεία, μπορεί κάποιος να εντοπίσει συγγράμματα του Σπήλιου Ι. Χαραμή, όπως λ.χ. τα κάτωθι: "Περί των εκ γενετής τυφλών, των μετά την θεραπείαν των ψυχολογικών και φυσιολογικών φαινομένων και περί τυφλώσεως εν γένει μετά πολλών πρωτοτύπων παρατηρήσεων" (Τυπογραφείον της Β. Αυλής Α. Ραφτάνη, 1922), "Διατί βλέπομεν τα αντικείμενα ορθά καίτοι αι εν τω οφθαλμώ εικόνες είνε ανεστραμμέναι" (Ανατύπωσις εκ της "Ιατρικής Προόδου", 1925) κ.α.
Ειρήσθω εν παρόδω, στις σελίδες του ημερησίου Τύπου έκαναν συχνά την εμφάνισή τους καταχωρήσεις, όπως λ.χ. η κάτωθι από το έτος 1924, με ευχαριστίες προς τον Υφηγητή του Πανεπιστήμιου Οφθαλμολόγο Σπήλιο Χαραμή, για τις υπηρεσίες του.
Στα μέσα της δεκαετίας του '20, η εν Αθήναις οφθαλμική κλινική του Σπήλιου Ι. Χαραμή καταγραφόταν πλέον στην οδό Μενάνδρου 27.
Αρχειακό τεκμήριο με αναφορά στον οφθαλμολόγο Σπήλιο Χαραμή ο οποίος συνέχιζε τα ταξίδια του στην Ευρώπη για λόγους επιμόρφωσης, από τα τέλη της δεκαετίας του 1920.
Ο Σπήλιος Ι. Χαραμής περί τις αρχές της δεκαετίας του 1930:
Σπήλιος Ι. Χαραμής (δεκαετία 1930) |
Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε πως ο υιός του Σπήλιου Ι. Χαραμή, ο Ιωάννης Σ. Χαραμής (Αθήνα, 1904 - Παρίσι, 1978), υπήρξε επίσης κορυφαίος οφθαλμίατρος, με πλουσιότατο επιστημονικό, συγγραφικό και κοινωνικό έργο, θεωρούμενος ως εκ των κύριων συντελεστών της προόδου της ελληνικής οφθαλμολογίας κατά τον 20ο αιώνα. Ο Ιωάννης Σ. Χαραμής, μεταξύ των άλλων, διατέλεσε σε νεαρή ηλικία διευθυντής του εξωτερικού οφθαλμολογικού ιατρείου του Γαλλικού Ερυθρού Σταυρού στο Παρίσι (έτος 1929), επιμελητής της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναπληρωτής διευθυντής του Οφθαλμιατρείου Αθηνών, ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας, διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής του "Προσφυγικού Νοσοκομείου Αθηνών" - πρόκειται για το Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο (1932), τακτικός Καθηγητής της έδρας της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (από το 1947), διευθυντής του Οφθαλμιατρείου Αθηνών (μέχρι το έτος 1970), Υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας (1961) και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (από το 1967).
Αντί επιλόγου, ας αναφερθεί επίσης πως στην νήσο της Ύδρας, υφίσταται οδός και πλατεία που φέρουν το όνομα του Σπήλιου Ι. Χαραμή, ενώ ταυτόχρονα, από το 1998, υφίσταται προτομή του Ιωάννη Σ. Χαραμή, έργο του γλύπτη Τάκη Παρλαβάντζα.
Σημαντική Σημείωση:
- Πρωτότυπο Υλικό - Πρωτότυπη Έρευνα
- Απαγορεύεται η αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση κειμένου και εικόνας με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Επιτρέπεται η κοινοποίηση του συνδέσμου. Sharing is caring
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου