Καλοκαίρι (του 1937) και Παγωτό ΕΒΓΑ.
Η χαρά των παιδιών.
"Το παγωτό δεν είναι μόνον ευχάριστον αναψυκτικόν αλλά και ΤΡΟΦΗ καθαρή, υγιεινή και τονωτική ΔΙΟΤΙ είναι πάρασκευασμένο με το ΑΓΝΟΝ ΠΑΣΤΕΡΙΩΜΕΝΟΝ ΓΑΛΑ ΕΒΓΑ."
Για την ιστορία, η ελληνική γαλακτοβιομηχανία ΕΒΓΑ με έδρα την Αθήνα ιδρύθηκε το 1934 και τα αρχικά της ονομασίας της έχουν αλλάξει τέσσερις φορές μέσα στο χρόνο:
1934 έως 1936: Εθνική Βιομηχανία Γάλακτος
1936 έως 1999: Ελληνική Βιομηχανία Γάλακτος
1999 έως 2002: Ελληνική Βιομηχανία Γάλακτος και Αλεύρου
2003 έως σήμερα: Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Γάλακτος και Αλεύρου
Ιδρυτές της ΕΒΓΑ υπήρξαν οι αδελφοί Σουραπά με καταγωγή από τα Βέρβενα Αρκαδίας οι οποίοι εισήγαγαν στην ελληνική αγορά για πρώτη φορά το παγωτό ξυλάκι με γεύση βανίλια το οποίο έκανε θραύση. Επίσης, η ΕΒΓΑ παρήγαγε για πρώτη φορά παστεριωμένο γάλα, τυποποιημένο παγωτό (είχε την ευρεσιτεχνία της παραγωγής του παγωτού "ξυλάκι"), γιαούρτι σε κεσεδάκια και βούτυρο σε πακέτο. Ως γνωστόν, μέχρι τότε, η διακίνηση γαλακτοκομικών προϊόντων γινόταν κατά κύριο λόγο με τη μορφή της "χύμα" πώλησης.
Μεταπολεμικά, κατά τη δεκαετία του 1950, η εν λόγω γαλακτοβιομηχανία επεκτάθηκε με εκατοντάδες σημεία πώλησης με τη μορφή γαλακτοπωλείων και μικρών ζαχαροπλαστείων που λαμβάνουν την ονομασία της και λανσαρίστηκαν ως "Η ΕΒΓΑ της γειτονιάς". Την ίδια εποχή η παραγωγή της επεκτείνεται και στην παραγωγή σοκολάτας. Το 1964 η ΕΒΓΑ υπήρξε από τις πρώτες γαλακτοβιομηχανίες της Ευρώπης που άλλαξε τη συσκευασία του γάλακτος από γυάλινη σε πλαστική μίας χρήσης.
Διαβάστε σχετικά θέματα:
Γαλατάδες, γιαουρτάδες και παλαιά γαλακτοπωλεία του Πειραιά
Διαβάστε σχετικά θέματα:
Γαλατάδες, γιαουρτάδες και παλαιά γαλακτοπωλεία του Πειραιά
Άνοιξις και γάλα ΕΒΓΑ
Σημαντική Σημείωση:
Σημαντική Σημείωση:
- Πρωτότυπο Υλικό - Πρωτότυπη Έρευνα
- Απαγορεύεται η αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση κειμένου και εικόνας με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο.
- Επιτρέπεται η κοινοποίηση του συνδέσμου. Sharing is caring
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου