ΖΥΘΟΠΩΛΕΙΟΝ "Ο ΓΑΜΒΡΙΝΟΣ" ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΤΖΟΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Στα μέσα της προτελευταίας δεκαετίας του 19ου αιώνα, το εν Πειραιεί ζυθοπωλείον ο "Γαμβρινός", του Στυλιανού Τζοκαρόπουλου, βρισκόταν στην πλατεία Κανάρη (Μουνυχίας), όπως αποκαλύπτει σχετικά το κάτωθι ιστορικό τεκμήριο από τις σελίδες του πειραϊκού Τύπου του έτους 1886. 

"Εν τω ανωτέρω ζυθοποιείω" κατασκευαζόταν και επωλείτο ζύθος αρίστης ποιότητας, γευστικότατος και δίχως οινόπνευμα και άλλες βλαβερές ουσίες. Το ζυθοπωλείο του Τζοκαρόπουλου (Τσοκαρόπουλου) υποσχόταν "έκτακτον περιποίησιν" στους ζυθοπότες, ενώ "δια τας οικογενείας" διατίθετο εκλεκτός ζύθος σε κατάλληλα βαρέλια. 


Κατά την επόμενη δεκαετία (1890), το ζυθοποιείο / ζυθοπωλείο του Στυλιανού Τσοκαρόπουλου μεταφέρθηκε στην Καστέλλα. Μάλιστα, στα μέσα της δεκαετίας του 1890, το ζυθοποιείο του Σ. Τσοκαρόπουλου καταγραφόταν επί της  τότε λεωφόρου Φαλήρου, πλησίον της συμβολής με τη λεωφόρο Αθηνάς (σσ. τη σημερινή Βασιλέως Γεωργίου Β'), άνωθεν της παραλίας της Καστέλλας. Το ζυθοπωλείο του Τσοκαρόπουλου υπήρξε τόσο δημοφιλές, ώστε ονομάτισε την περιοχή πέριξ αυτού, η οποία σε αρκετούς χάρτες αναφερόταν ως "Συνοικία Τσοκαρόπουλου" ή "θέσις Τσοκαρόπουλου"!

Στις αρχές του 20ου αιώνα (1900), ο Στυλιανός Τσοκαρόπουλος, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πηγές, ταξίδεψε στο εξωτερικό επισκεπτόμενος αρκετές φημισμένες ζυθοποιίες και εν συνεχεία, επιστρέφοντας στην Ελλάδα και στον Πειραιά εκσυγχρόνισε με νέα μηχανήματα το εν Καστέλλα ζυθοποιείο - ζυθοπωλείο. 

Κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1900 πάντως, το ζυθοπωλείο "Ο Γαμβρίνος" καταγραφόταν εν Νέω Φαλήρω, "παρά την αμμώδη ακτήν και τους πρόποδας της Καστέλλας"!


Διαβάστε σχετικά θέματα:


Σημαντική Σημείωση:

Πρωτότυπο Υλικό - Πρωτότυπη Έρευνα
  • Απαγορεύεται η αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση κειμένου και εικόνας με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο. 
  • Επιτρέπεται η κοινοποίηση του συνδέσμου. Sharing is caring

Σχόλια