ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟΝ ΤΣΑΜΠΟΥΛΑ

Στον Πειραιά της δεκαετίας του 1930, το Ζαχαροπλαστείο του Γεωργίου Α. Τσαμπούλα, καταγραφόμενο στον στον αριθμό "60" της λεωφόρου Φαλήρου (σύμφωνα με την τότε ισχύουσα αρίθμηση της οδού), προσέφερε προϊόντα με πρώτες ύλες προερχόμενες από το ιδιόκτητο εν Μοσχάτω βουστάσιο, όπως λ.χ. γιαούρτια συστήματος Σηλυβρίας (σσ. η Σηλυβρία υπήρξε μια οικονομικά ανεπτυγμένη πόλη της Ανατολικής Θράκης η οποία φημιζόταν συν τοις άλλοις για τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονταν εκεί και κυρίως για τα περίφημα γιαούρτια τα οποία εξάγονταν στην Κωνσταντινούπολη κι αλλού). 


Για την ιστορία, αξίζει να επισημάνουμε πως στις αρχές της δεκαετίας του 1890, ο Δ. Τσαμπούλας διατηρούσε γαλακτοπωλείο στην οδό Κολοκοτρώνη, αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του 1910, σύμφωνα με τα αναφερόμενα σε Πανελλήνιο Οδηγό του 1912, ο Α. Τσαμπούλας διατηρούσε γαλακτοπωλείο επί της ακτής Τρύφωνος Μουτζόπουλου στο Πασαλιμάνι (λιμήν Ζέας). Αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του 1920, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στις σελίδες του Μέγα Οδηγού του Πειραιώς του 1929-1930, γαλακτοπωλείο ιδιοκτησίας Παναγιώτη Τσαμπούλα λειτουργούσε επί της λεωφόρου Φαλήρου, ενώ άλλα μέλη της ιδίας οικογενείας διατηρούσαν ανάλογη επιχείρηση στον αριθμό "5" της οδού Ρετσίνα. Μετά τον Πόλεμο, σύμφωνα με τα αναφερόμενα σε σχετικούς Οδηγούς, το ζαχαροπλαστείο των Αδελφών Τσαμπούλα καταγραφόταν σταθερά επί της λεωφόρου Φαλήρου στον αριθμό "63", ήτοι επί της σημερινής λεωφόρου Βασιλέως Παύλου (ή Αλέξανδρου Παπαναστασίου), μεταξύ των οδών Αισχύλου και Μίνωος (σσ. εκεί όπου βρίσκεται το ιταλικό εστιατόριο Tony Bonanno). Μάλιστα, προτού κατασκευαστεί το τοιχίο στη σημερινή θέση/στάση "Σκαλάκια", το γαλακτοπωλείο / ζαχαροπλαστείο του Τσαμπούλα διέθετε εξωτερικά τραπεζοκαθίσματα έναντι της επιχείρησης για τους πελάτες του καταστήματος. 

Σημαντική Σημείωση:
  • Πρωτότυπο Υλικό - Πρωτότυπη Έρευνα
  • Απαγορεύεται η αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση κειμένου και εικόνας με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο. 
  • Επιτρέπεται η κοινοποίηση του συνδέσμου. Sharing is caring

Σχόλια