ΚΑΤΑΤΑΞΙΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΖΥΘΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ [1924]

Ήταν 28 Ιουνίου του έτους 1924 όταν κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Διατιμήσεως της Διευθύνσεως Αγορανομίας που υπαγόταν στο Υπουργείον Εννόμου Τάξεως, διαιρέθηκαν τα εστιατόρια και τα ζυθεστιατόρια Αθηνών, Πειραιώς και περιχώρων ως εξής: α) Πολυτελείας, στα οποία υπάγονταν όσο είχαν χαρακτηριστεί ως τέτοια από το Υπουργείο των Οικονομικών που εισέπραττε σχετικό φόρο 10%, β) Α' Τάξεως, στα οποία υπάγονταν όσο είχαν χαρακτηριστεί ως τέτοια από το Υπουργείο των Οικονομικών που εισέπραττε σχετικό φόρο 5%, γ) Β' Τάξεως, στα οποία υπάγονται όσα κατά παράστασιν πελατείαν κλπ. πλησιάζουν προς τα Α' Τάξεως, δ) Γ' Τάξεως στα οποία υπάγονται όσο πλησιάζουν κατά παράστασιν πελατείαν κλπ. προς τα οινομαγειρεία και ε) Δ' Τάξεως, όπου υπάγονταν τα οινομαγειρεία. Αναλόγως των νέων κλάσεων, διατιμήθηκαν και τα φαγητά. 

Ειδικότερα δε στον Πειραιά και στο νέο Φάληρο, τα εστιατόρια και τα ζυθεστιατόρια κατατάχθηκαν ως εξής: 


Όπως μπορεί κάποιος να παρατηρήσει, στον Πειραιά και στο νέο Φάληρο των μέσων της δεκαετίας του 1920 δεν υπήρχαν εστιατόρια πολυτελείας. Αντίθετα υπήρχαν αρκετά (17 τον αριθμό) εστιατόρια / ζυθεστιατόρια Α' Τάξεως, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονταν στην Φρεαττύδα (Βρεττός, Λέλουδας, Κουκουδάκης, Καραουλάνης, Φανός) και στην Καστέλλα (Βιρβίλης, Μπάσης, Κανακάκης), κάποια στην οδό Φίλωνος (του Μαστραντώνη και του Λέκκα), του Φωκά στην πλατεία Αλεξάνδρας κ.ο.κ και μόλις ένα εξ αυτών στο νέο Φάληρο. Τέλος, την ιδία εποχή, καταγράφονταν ορισμένα εξ αυτών των εστιατορίων / ζυθεστιατορίων ως "εξοχικά κέντρα", όπως λ.χ. των Βρεττού, Καραουλάνη, Λέλουδα και Κουκουδάκη στην Φρεαττύδα, του Παρασκευά στην Καστέλλα, των Βιρβίλη και Φωκά στην πλατεία Αλεξάνδρας κ.ο.κ.

Σημαντική Σημείωση:
  • Πρωτότυπο Υλικό - Πρωτότυπη Έρευνα
  • Απαγορεύεται η αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση κειμένου και εικόνας με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο. 
  • Επιτρέπεται η κοινοποίηση του συνδέσμου. Sharing is caring

Σχόλια