ΤΑ "ΨΑΘΑΚΙΑ" ΤΗΣ ΚΑΣΤΕΛΛΑΣ

O σχεδόν ακατοίκητος μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα λόφος της Καστέλλας, μπορεί μεν να συνδέεται με την σταδιακή επέκταση του Σχεδίου Πόλεως του Πειραιώς αρχικά από τους νοτιοδυτικούς / δυτικούς και βορειοδυτικούς πρόποδες καθώς επίσης με την ύπαρξη επαύλεων και εξοχικών κατοικιών κυρίως στην νοτιοανατολική / ανατολική πλευρά του, πλην όμως αποδεδειγμένα, παρά την απουσία σχετικών αναφορών σε διάφορους Οδηγούς του Πειραιώς, διέθετε αξιοσημείωτη βιοτεχνική δραστηριότητα. 

Στα τέλη της δεκαετίας του 1910, ο Αντώνιος Αριανούτσος, αντιμετωπίζοντας οξύ πρόβλημα μετά την αποτέφρωση του εργοστασίου πιλοποιίας που διατηρούσε εν Αθήναις με συνέταιρο τον Ν. Νέμπαρη, έχοντας την οικονομική στήριξη του Π. Διαμαντόπουλου, αποδεδειγμένα επαναλειτούργησε την επιχείρησή του ενοικιάζοντας ένα εργοστάσιο με λίγα βασικά μηχανήματα πιλοποιίας στην Καστέλλα του Πειραιώς. Το ως άνω στοιχείο τεκμηριώνει την παραπάνω δήλωση περί βιοτεχνικής δραστηριότητας στην Καστέλλα του Πειραιώς κατά την δεκαετία του 1910. 

Λίγα χρόνια αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του 1920, τα "ψαθάκια" (σσ. ψάθινοι θερινοί πίλοι) που παράγονταν στο Εργοστάσιο Πιλοποιίας της Καστέλλας διαφημίζονταν στον Τύπο εκείνης της εποχής ως εξής: 


Σε έτερη διαφημιστική καταχώρηση από το έτος 1921, το Μέγα Ηλεκτροκίνητον Εργοστάσιον Ψάθινων Πίλων παρά την Καστέλλαν, καταγραφόταν να πωλεί αποκλειστικά χονδρικώς, ενώ δειγματολόγιο και παρακαταθήκη των προϊόντων υφίστατο στο κατάστημα των Χρ. και Κ. Βασιλόπουλου, επί της οδού Ναυαρίνου 7, παρά τον σιδηροδρομικό σταθμό των ΣΑΠ


Έναν χρόνο αργότερα (1922), τα "ψαθάκια" της Καστέλλας πωλούνταν σε μια αποθήκη επί της οδού Κάστορος, όπισθεν του Σταθμού του Σιδηροδρόμου Πελοποννήσου, ενώ για σχετικές πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να αποτανθούν στο υαλοπωλείο των αδελφών Βασιλόπουλου, στην οδό Ναυαρίνου 7.


Πιθανότατα, η πιλοποιία Καστέλλας των αδελφών Κ. Βαρβέρη για την οποία υφίσταται σχετική αναφορά λειτουργίας κατά το έτος 1923 να αποτέλεσε μετεξέλιξη της ως άνω βιοτεχνικής επιχείρησης.

Σημαντική Σημείωση: 

Πρωτότυπο Υλικό - Πρωτότυπη Έρευνα
  • Απαγορεύεται η αντιγραφή ή/και αναδημοσίευση κειμένου και εικόνας με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο. 
  • Επιτρέπεται η κοινοποίηση του συνδέσμου. Sharing is caring

Σχόλια